fbpx Spør ikke om seksuell trakassering Hopp til hovedinnhold

Spør ikke om seksuell trakassering

Seksuell trakassering er ikke tema i den nye nasjonale arbeidsmiljøundersøkelsen for universitets- og høgskolesektoren. – Uheldig, mener forskere.

Fra 2013 vil det foreligge en nasjonal arbeidsmiljøundersøkelse til bruk for hele universitets- og høgskolesektoren (UH-sektoren). Men kompetansegruppa som utarbeider undersøkelsen ønsker ikke å ta med spørsmål om seksuell trakassering.

– Når undersøkelsen er anonym kan man ikke identifisere hvem som har svart hva, og kan derfor ikke sette i gang målrettede tiltak, sier prosjektleder og HR-direktør ved Universitetet i Oslo, Anita Sandberg til kifinfo.no.

 

Unik mulighet

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) forstår ikke skepsisen mot å spørre om seksuell trakassering i medarbeiderundersøkelser.

– Det er viktig å skaffe seg kunnskap om omfanget av seksuell trakassering i virksomheten. Medarbeiderundersøkelser er i denne sammenheng et viktig virkemiddel til å signalisere åpenhet og å avdekke hvor stort problemet er, mener LDO.

Ombudet får støtte av forsker Morten Birkeland Nielsen ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI):

– På landsbasis opplever rundt 20 prosent av de yrkesaktive handlinger som kan oppleves trakasserende. Og det er ingen grunn til å tro at akademia er noe unntak, understreker han.

– Selv om undersøkelsen ikke sier noe om hvor problemet ligger, kan den brukes som utgangspunkt for å øke fokus på problemet og skape en basis for tiltak mot seksuell trakassering, ifølge forskeren.

 

Bestemme selv

– Hvilke temaer denne undersøkelsen skal ta opp, er opp til UH-institusjonene å vurdere. Det vil ikke være riktig å gi detaljerte føringer fra departementets side, sier avdelingsdirektør Jana Weidemann i Kunnskapsdepartementet.

Professor og leder av Komite for kjønnsbalanse i forskning (Kif-komiteen), Gerd Bjørhovde, er forundret over departementets syn i saken. Hun synes det er synd at ”sjefen selv” ikke ønsker å gi tydeligere signal til institusjonene.

– Avdekking av seksuell trakassering burde være en naturlig del av dette arbeidet. Hva er de redde for ved å ta opp seksuell trakassering, spør Gerd Bjørhovde.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse