fbpx Sengettun er best Hopp til hovedinnhold

Sengettun er best

Sykehus som plasserer pasientrom i små tun, får mer tid til pasienten, ifølge Sintef rapport.

«Sengetunkonseptet» betyr i prinsippet at man organiserer pasientrom i klynger med arbeidsstasjoner for pleiepersonale knyttet til hver gruppe. En slik organisering gir korte gangavstander. Da blir det lettere for pleierne å følge med, hindre uønskede hendelser og få mer tid med pasientene.


Flere tun på rad er best

– Et sykehus som St. Olavs Hospital i Trondheim har utformet sengetunene på ulikt vis i de nye sentrene. Et sted er det bygget tre tun på rad. Et annet sted er det bygget korte fløyer som fører til at to tun er plassert sammen, og et tredje tun er atskilt fra de andre. Det siste er blitt gjort ut fra tomtas beskaffenhet. Denne løsningen er klart dårligere enn den med flere tun på rad, sier sykehusforsker Marte Lauvsnes til forskningsmagasinet Gemini.

God planlegging

Konklusjonen i rapporten er at hva man velger av sengetunmodell må bestemmes på et tidlig stadium av byggeplanleggingen.

– Om man på et tidlig stadium finner en tomt og lager et forslag ut fra tomta før virksomhet og konsept er beskrevet, begrenses mulighetene for gode løsninger og effektiv drift, sier hun til Gemini.

Den tradisjonelle korridorløsningen med rom beregnet for flere pasienter, er den dårligste modellen for framtida, ifølge forskerne.


Litteratur og intervju

Sintef-forskerne har gått gjennom litteratur og gjort intervjuer med både pleiepersonell og ledere ved tre sykehus som harsengetun. Forskerne har sammenlignet og analysert både ferdige og planlagte sykehusprosjekter.

I dag har både St. Olavs Hospital, Ringerike sykehus, nye Ahus og Stavanger Universitetssykehus slike tun. Tanken bak er at det vil bli flere og dårligere pasienter i tiden framover, og at graden av nærhet til pasienten er viktig for bedre overvåking.

Les hele rapporten  

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse