fbpx Radiograf brukte sykepleier-ID Hopp til hovedinnhold

Radiograf brukte sykepleier-ID

En radiograf ved et omsorgssenter har gått i en sykepleier 1-stilling – med sykepleiertittelen på brystet.

I et brev fra Sykepleierforbundet i Hordaland kommer det frem at radiografen har hatt fullt sykepleiefaglig ansvar på omsorgssenteret, og har vært alene i helgene.

Nå har helseavdelingen hos Fylkesmannen (tidligere Helsetilsynet i fylket) opprettet tilsynssak. Sykepleierforbundet i Hordaland fikk henvendelser fra ansatte ved Eide Omsorgssenter i Odda kommune, med bekymringsmeldinger etter at en radiograf hadde gått inn i en sykepleier 1-stilling.

– På radiografens ID-kort står det navn, ressursnummer, arbeidsplass og «Sykepleier 1». Dette bæres som et navneskilt, slik at det gis inntrykk av at hun er sykepleier for beboere, pårørende og annet helsepersonell som ikke er klar over at vedkommende ikke har autorisasjon som sykepleier, skriver NSF Hordaland i en henvendelse til helseavdelingen hos Fylkesmannen.

– Ikke lov

Kommunikasjonsrådgiver i Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH), Magnus Karlsrud Dahlen, sier at bevisst å gi inntrykk av å ha en autorisasjon man ikke har, er ulovlig. Han presiserer at det er helseavdelingen ved Fylkesmannen som skal behandle og vurdere slike saker.

Radiografen har ifølge henvendelsen hatt fagansvaret for helsehjelpen som ytes, samt ansvaret for den fastlagte legevisittordningen og pårørendesamtaler for halvparten av beboerne. I tillegg har hun utført vanlige sykepleieroppgaver som for eksempel medikamenthåndtering, blodprøver, innlegging av kateter og opplæring av nye sykepleiere.

Hun har også hatt ansvar for sykepleierstudenter.


– Kan ikke veilede

Anne Lise Naasen, pleie- og omsorgssjef i Odda kommune, ønsker ikke å kommentere saken før helseavdelingen hos Fylkesmannen har konkludert.

– Er dere klar over at sykepleier er en beskyttet yrkestittel?

– Ja. Det er vi. Det er viktig å få frem at hun er ansatt i Odda kommune som radiograf. Det at hun har gått inn i en sykepleier 1-stilling, handler om at hun har gått inn i en funksjon. Det er en glipp fra vår side, det har vi også beklaget overfor Sykepleierforbundet i fylket, sier Naasen.

Om det er dokumentfalsk å bære et navneskilt hvor det står at man er autorisert sykepleier når du ikke er det, er et av spørsmålene Sykepleierforbundet ønsker at Fylkeslegen skal ta stilling til. I tillegg påpeker forbundet at en radiograf ikke kan ha ansvaret for å veilede sykepleierstudenter i praksis.

Odda kommune har fått fire ukers frist på å besvare spørsmål ved forsvarligheten rundt ansettelsen av radiograf, samt bruken av tittel. Radiografen selv ønsker ikke å kommentere saken overfor Sykepleien.


– Må ha godkjenning

– Det stemmer ikke at hun var ansatt i kommunen som radiograf. Tilsettingsprotokoll viser at vedkommende radiograf var ansatt i en hundre prosent stilling som sykepleier 1, sier Mette Mikkelsen, fylkesleder i NSF Hordaland.

– Stillingskoden ble endret fra sykepleier 1 til radiograf etter at NSF tok kontakt med kommunen i mars 2012, sier hun.

– Dersom man ikke har bachelorgrad i sykepleie og offentlig godkjenning utstedt av statens autorisasjonskontor kan man ikke arbeide som sykepleier, sier hun.

 

- Forsvarlighetskrav

Det er SAFH som gir profesjonsgodkjenning til helsepersonell. Det er 29 yrkesgrupper i det norske helsevesen som er lovregulert, sykepleier er en av disse. For å kunne arbeide i et av disse yrkene må man ha profesjonsgodkjenning (autorisasjon eller lisens).

- Profesjonsgodkjenning innebærer en forhåndskontroll av skikkethet, det vil si at man har nødvendige faglige kunnskaper og ferdigheter, før det gis tillatelse til å arbeide i yrket. Autorisasjon som helsepersonell gir rett til å benytte vedkommende yrkestittel. Personer som ikke har autorisasjon eller lisens har ikke rett til å benytte yrkestittelen. Person som ikke har autorisasjon har heller ikke rett til å benytte en tittel som er egnet til å gi inntrykk av at vedkommende har autorisasjon, understreker Mikkelsen.

- Hovedformålet med autorisasjonsordningen er å ivareta pasientenes sikkerhet og bidra til kvalitet på helsetjenesten på en slik måte at befolkningen har tillit til helsevesenet.

Hun presiserer at sykepleiere er profesjonsutøvere som ivaretar sitt mandat i helsetjenesten gjennom å utøve sykepleie. Forsvarlighetskravet innebærer to typer ansvar som er nært knyttet til hverandre:

- Helsepersonellets individuelle ansvar – den enkelte helsearbeiders selvstendige ansvar for forsvarlig yrkesutøvelse, og arbeidsgivers og leders ansvar, som er et systemansvar, sier Mikkelsen.

 Fylkesmannen regner med å konkludere i løpet av fem måneder.

Det er en glipp fra vår side, det har vi også beklaget overfor Sykepleierforbundet i fylket.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse