fbpx Laber interesse for strålevern Hopp til hovedinnhold

Laber interesse for strålevern

- Legene er lite opptatt av strålevern. Både på egne vegne og for de rundt seg, hevder Håkon Hjemly.

Fagsjef i Norsk Radiografforbund, Håkon Hjemly, har jobbet både som strålevernsansvarlig ved Sykehuset i Vestfold og og siden som strålevernkonsulent og som selger av ulike røntgenapparater. Han har også videreutdanning i strålevern, og holder for tiden på med masterutdanning i optimalisering av medisinsk bruk av stråling ved HiBU.


Legene burde interessere seg

- Min erfaring, og mine kontakters erfaring, er at det stort sett er sykepleiere som interesserer seg for opplæring. Både når det gjelder strålefare og hvordan bruke utstyret. Legene virker mindre opptatt av strålevern. Både på egne vegne og for de rundt seg, sier han.

Hjemly mener spesielt kirurgene burde vært mer opptatt av strålevern. Ikke minst fordi de utsettes for høyere stråling enn sykepleierne.

- Manglende interesse skyldes trolig mangel på kunnskap. Det nok er lett å nedprioritere undervisning om strålevern og apparatbruk dersom en ikke aner viktigheten av dette på forhånd, sier han.


Undersøker videreutdanning for operasjonssykepleiere

I 2010 avdekket Statens strålevern feil og mangler rundt strålevernet ved 90 prosent av tilsynene de gjorde ved røntgeninstitutter og sykehus. Manglene gjaldt både bruk av utstyr og manglende kompetanse innen strålevern og strålebruk. Det er særlig bruk av C-buen som gjør operasjonssykepleiere utsatt. Statens strålevern holder for tiden på med en gjennomgang av blant annet videreutdanning for operasjonssykepleiere. Resultatene kommer i juni.


Umulig

Håkon Hjemly, har lest artikkelen " Trenger bedre stråleopplæring " som stod i Sykepleien nr. 3. Han hadde håpet at en slik artikkel ikke var liv laga i 2012. For som han sier: Det har vært lovpålagt å sørge for at alt personell har opplæring og kan bruke utstyr på riktig måte.

Som strålevernsansvarlig forsøkte Hjemly å få alle som jobbet med C-buer til å gjennomgå opplæring.

- Det viste seg umulig. Det kan sikkert være flere grunner til det, men det var påtagelig hvor mye vanskeligere det var å få kirurger til å avse noen timer til opplæring enn sykepleiere, sier han.

- Hvorfor er det slik?

- Det vet jeg ikke, men det kan ha med generell interesse å gjøre. Det er kanskje også slik at det er sykepleierne som har ansvar for kontinuiteten på operasjonsstuene og derfor er mer interessert i det tekniske utstyret som skal brukes. Men som sagt, dette blir spekulasjoner, sier han.


Kartlagt Europa

En europeisk undersøkelse i regi av EU og gjennomført av Medical Radiation Protecting (MEDRAPET), understøtter Hjemlys erfaringer med at kirurger og andre legegrupper er mindre interessert enn sykepleiere i strålevern.

- Det viktig å si at det er store forskjeller mellom landene. Det skyldes både typen utstyr som brukes, og at utdanningssystemene er forskjellige. Det er derfor ikke alt som er like lett å sammenligne, sier han.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse