fbpx Vil ha mer tilgjengelige leger Hopp til hovedinnhold

Vil ha mer tilgjengelige leger

Norsk Sykepleierforbund støtter Helse- og omsorgsdepartementets forslag til revidert fastlegeforskrift, som de mener vil gjøre legene mer tilgjengelige for sine pasienter.

Norsk Sykepleierforbund (NSF) uttrykker i sitt høringssvar samtidig bekymring over signalene som er kommet om at et stort antall fastleger vil si opp sine avtaler med kommunene dersom forskriften vedtas slik den foreligger.

Hensikten med revisjonen er å tydeliggjøre kommunens ansvar for fastlegeordningen, samt å forplikte legene til å ta større ansvar for pasientene de får betalt for.

På denne måten vil fastlegene bli bedre integrert i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. NSF finner det likevel relevant å stille spørsmål ved om en ensidig styrking av fastlegeordningen – slik forskriftsutkastet synes å ta høyde for – er veien å gå når det gjelder framtidig organisering av helsetjenesten i kommunene.

Høringsfristen er i dag, 22. mars.

 

Høringsnotatet om revidert fastlegeforskrift finner du HER.

 

Helsestasjonen

Ettersom store deler av legemiljøet synes å være kritiske til å få tilført flere oppgaver, finner NSF det naturlig at departementet i fortsettelsen ser på hvordan man i stedet kan styrke andre kommunale helsetjenester.

Legetjenesten innenfor helsestasjon- og skolehelsetjenesten fungerer i dag ikke etter intensjonen. Løsningen på dette er imidlertid ifølge NSF ikke å flytte helsekontroller av barn ut fra helsestasjonen og til fastlegens kontor. NSF mener det beste helsefremmende og forebyggende tilbudet til barn gis gjennom helsestasjonen, hvor helsekontroller av barn inngår som en selvfølgelig del av tilbudet.

 

Samhandlingsreformen

Å bygge opp en stor del av den kommunale helsetjenesten rundt fastlegeordningen, vil etter NSFs mening være å gi slipp på et viktig prinsipp om å yte tjenester på det beste og lavest tilgjengelige omsorgsnivå. Slik samhandlingsreformen legger opp til.

Det er derfor med en viss undring NSF konstaterer at departementet i liten grad fokuserer på endringer av oppgaver mellom personellgrupper.

– Sykepleiernes kompetanse strekker seg fra helsefremmende, forebyggende, akutt og til palliativt arbeid. De koordinerer behandlingsforløp, har det kontinuerlige ansvaret for helsehjelpen, og ser hvilke konsekvenser sykdom eller helsesvikt har på pasienten og omgivelsene. På denne måten representerer sykepleierne og deres kompetanse den røde tråden gjennom helsetjenesten, heter det blant annet i høringssvaret fra NSF.

 

Høringsuttalelsene om revidert fastlegeforskrift finner du HER.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse