fbpx Ringene vekk innen 5. mai Hopp til hovedinnhold

Ringene vekk innen 5. mai

MÅ AV: Tellinger viser at fire av ti bruker smykker på jobb. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Innen få uker skal håndsmykker være borte fra sykehusene i Helse Sør-Øst.

Smykker skapte stort engasjement på dagens styremøte i Helse Sør-Øst.

Tidligere helseminister Ansgar Gabrielsen, som kom inn i styret i januar, markerte at han hadde fått nok av å vente på smykkefrie sykehus.

– Forskning viser at det enkelttiltak som har størst virkning for å få ned infeksjoner på sykehusene, er at spritdispenseren står der den skal, sa han. 

 

Smykkeposer

Gabrielsen ønsket en dato for når smykkefrie sykehus skal være en realitet, og det fikk han. 5. mai, verdens håndhygienedag, skal smykkene bort. Denne dagen skal det også være en pasientsikkerhetskampanje, og det skal deles ut smykkeposer.

 

Lederne får jobben

Styret diskuterte også om det er deres oppgave å detaljstyre helseforetakene på dette området.

– Når skal man som eier gripe inn og når skal man ikke? Det er selvsagt en avveining. Men når vi vet at 20 ganger så mange unødvendige dødsfall skjer på sykehus som i trafikkulykker, må vi gripe inn. Jeg har ventet lenge nok. Dette skal gjennomføres, punktum, sa Gabrielsen.

– Nå forventer vi at lederne ute i sykehusene gjør jobben sin, sa styreleder Per Anders Oksum.

 

Mye smykker

– Dette er veldig bra, sier Kirsti Hildur Nielsen, ledende spesialsykepleier ved ortopedisk operasjonsavdeling på Ullevål.

Hun har tatt opp kampen mot smykkene i sin divisjon gjennom en antismykkekampanje. En del av kampanjen var å telle smykker. Sist telling viste at fire av ti bruker smykker på jobb. Det stemmer overens med tellinger gjort på St. Olavs Hospital i Trondheim. Her har direktøren innført smykkeforbud.

 

Teller igjen

– Kirsti Nielsen forteller at det snart skal telles smykker på Ullevål igjen.

– Ledelsen har gitt klarsignal til flere tellinger i 2012, sier hun.

–-Vi starter i mai.

 

Les mer:

Gyllen smitte