fbpx Rører ikke pensjonen Hopp til hovedinnhold

Rører ikke pensjonen

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm garanterer at regjeringa ikke vil røre ved den offentlige tjenestepensjonen.

På Norsk Tjenestemannslags (NTL) landsstyremøte i dag innledet arbeidsministeren om den offentlige tjenestepensjonen. Hun gjentok at regjeringa hadde ønsket en annen løsning enn det forhandlingsresultatet ble, men understreket at regjeringa lever godt med forliket.

 

Avviser omkamp

Arbeidsministeren avviser dermed antydninger fra ulike hold om at en omkamp om pensjonsforliket kan være på gang.

- Regjeringa mener fortsatt det ville vært bedre om reglene i det offentlige var bedre tilpasset alderspensjonen i folketrygden, men vi vil ikke ta noe initiativ til en omkamp. Vi er selvsagt åpne for diskusjon om partene ønsker det, men ballen ligger hos partene, og vi vil ikke ta et nytt initiativ, sa hun.

Fra NTLs landsstyre kom det flere innvendinger til systemet, blant annet vanskelighetene lavtlønte og deltidsarbeidende har med å oppnå en god pensjon.

- Mange kvinner med deltid og lav lønn får ikke lov til å gå av når de vil fordi de har for lav pensjonsformue. Med så store levealdersforskjeller som vi har, må noen betale pensjonen til de som lever lengst. Og det er de som lever kortest, sa Gudrun Høverstad i NTLs landsstyre.

 

Hva omfatter offentlig tjenestepensjon?

Offentlig tjenestepensjon utbetales som et tillegg til grunnbeløpet i folketrygden for ansatte i stat og kommune. Ordningen omfatter alderspensjon, uførepensjon, barnepensjon og etterlattepensjon.

For å ha krav på en offentlig tjenestepensjon må man ha vært medlem av offentlige tjenestepensjonsordninger i minimum tre år samlet og jobbe mer enn 14 timer i uken. En offentlig tjenestepensjon gir en såkalt brutto pensjonsytelse, det vil si en garantert samlet alders- og uførepensjon fra folketrygden og tjenestepensjonsordningen på minst 66 prosent av sluttlønnen, gitt at arbeidstakeren har minst 30 pensjonsgivende tjenesteår.

 

Hva får du i pensjon i Kommunal Landspensjonskasse?

Hva får du i pensjon i Statens pensjonskasse?

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse