fbpx Helsefaglig forskning Hopp til hovedinnhold

Helsefaglig forskning

Vanligvis forstås helsefaglig forskning som forskning innen de helsefagene som har en høyskolebasert profesjonsutdanning, som sykepleie, fysioterapi, ergoterapi, radiograf, bioingeniør eller vernepleie.

 – Det er utdatert å knytte forskning opp mot bestemte profesjoner. Det internasjonale begrepet er «health research» for både medisinsk og helsefaglig forskning. Vi bruker derfor i økende grad begrepet «helseforskning», sier Maiken Engelstad, avdelingsdirektør for forskning og utvikling i Helse- og omsorgsdepartementet.

– Begrepet «helsefaglig forskning» alene brukes ikke i Helse Sør-Øst. Vi omtaler «medisinsk og helsefaglig forskning» sammen, fordi skillet mellom de to er umulig å trekke opp. Helsefaglig forskning har heller ingen internasjonal ekvivalent. Vi mener forskningen bestemmes av tema, ikke profesjoner, sier forskningssjef Øystein Krüger i Helse Sør-Øst.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.