fbpx NSF ikke imponert over heltids-avtale Hopp til hovedinnhold

NSF ikke imponert over heltids-avtale

I går signerte Fagforbundet og arbeidsgiverforeningen Spekter avtalen om å samarbeide for å få flere hele stillinger i helsesektoren. NSF er ikke imponert.

– Jeg har sett avtalen og det er ikke mye nytt i forhold til de samarbeidsmøtene vi har hatt med Spekter om dette i løpet av det siste året. Vi er alle enige om at dette må det gjøres noe med, men har ikke klart å bli enige om løsninger, sier NSF-leder Eli Gunhild By og fortsetter:

 

– Som nyvalgt leder er det viktig for meg å presisere at jeg ønsker fortsatt å ha en dialog med Spekter om arbeidstid. Og den bør helst være konstruktiv, slik at vi kan bli enige rundt disse spørsmålene. Vi har akkurat hatt landsmøte, og her var tredje hver helg-prinsippet viktigere enn noen gang. Skal våre medlemmer jobbe oftere enn hver tredje helg, må det være frivillig i tillegg til å belønnes med økonomisk kompensasjon.

 

Vil se på ulempetillegget

Det er ikke lenge siden Fagforbundet og LO gikk ut og sa at det kunne bli aktuelt at medlemmer måtte finne seg i å jobbe mer enn hver tredje helg for at flest mulig skulle kunne få hele stillinger. Det har utløst stor debatt, hvor blant annet Norsk Sykepleieforbund har sagt at det ikke er aktuelt å jobbe flere helger hvis det ikke er basert på frivillighet og blir tilstrekkelig økonomisk kompensert. Delta er også enige med NSF i dette, og FO er skeptiske til å jobbe mer enn hver tredje helg.

 

– Vi er ikke fremmed for å justere ulempetillegget, og vi er enig med Fagforbundet i at vi kan bruke noe av vårens lønnsoppgjør på det, sa Spekters Anne-Kari Bratten til FriFagbevegelse.no etter å ha underskrevet avtalen.

 

– Da blir hyppigere helgejobbing kanskje også mer spiselig for NSF?

 

– Om Spekter ønsker å ta opp dette med oss er de hjertelig velkommen til det. Om dette blir en del av vårens lønnsoppgjør, kommer vi tilbake til når forhandlingene starter, sier By.

 

 

Vinn/vinn-avtale?

Rundt 40 000 av Fagforbundets medlemmer har stillinger det er vanskelig å forsørge seg på, uten å ta ekstra helgevakter for å få økonomien til å gå rundt. Jan Davidsen i Fagforbundet mener derfor dette handler om likestilling.

 

For Spekter handler det om jevn kvalitet på helse- og omsorgstjenesten.

 

– Dette er en vinn/vinn-avtale, sier de to tariff-motpartene.

 

– Dette er ikke noen vinn-vinn-avtale for de arbeidstakerne som må jobbe oftere enn tredje hver helg uten økonomisk kompensasjon, sier By.

 

 

Trepartssamarbeid

I avtalen er partene enige om å henvende seg til statsråd Hanne Bjurstrøm i Arbeidsdepartementet. Målet er et trepartsamarbeid som skal bidra til en arbeidslivspolitikk som utløser arbeidskraft i helse- og omsorgssektoren og som sikrer at alle som ønsker det kan få hele stillinger.

 

Bjurstrøm ble i helga orientert om avtalen mellom Fagforbundet og Spekter, og hun er svært positiv.

 

– Jeg har lyst til å rose arbeidstakerne for avtalen de nå har inngått med Spekter, og gjentar min oppfordring til andre grupper om å tenke gjennom hvordan de kan bidra. Sykepleierne har jo vært veldig opptatt av hvordan man kan redusere ufrivillig deltid, og da må vi se på hvordan vi kan tilrettelegge turnus og dele byrdene med helgearbeid så vi får bukt med det, sier Bjurstrøm til Dagens Næringsliv.

 

– Hva gjør dere med oppfordringen fra Bjurstrøm?

 

– Vi kommer til å jobbe for gode avtaler for våre medlemmer, og de har sagt maks hver tredje helg, sier By.

 

– Det er på tide å sette kjepphestene i stallen. Nå er det tid for handling. Også arbeidsgiverne ser fordeler i å redusere bruken av deltid og innleid arbeidskraft, sa viseadministrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten etter å ha undertegnet avtalen.

 

– Er du ikke redd for at de andre skal definere vilkårene nå, og så må NSF bare henge med som femte hjulet på vogna når dere er så steile?

 

– Jeg synes ikke dette er vanskelig å hevde når vi har nesten 100 000 medlemmer i ryggen. 96 prosent av medlemsmassen har et fortsatt ønske om ikke å jobbe mer enn hver tredje helg, sier By.

 

Kilde: FriFagbevegelse.no

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg synes ikke dette er vanskelig å hevde når vi har nesten 100 000 medlemmer i ryggen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse