fbpx Fylkene vant etter langvarig dragkamp Hopp til hovedinnhold

Fylkene vant etter langvarig dragkamp

Landsmøtet retter blikket lokalt. Fylkesleder Oddgeir Lunde vant fram. NSF-ledelsen led nederlag.

Fra neste høst skal tre fylker få frikjøpte nestledere. Dette skal det være en prøveordning som skal evalueres før neste landsmøte i 2015.

Allerede i 2009 la fylkelederne fram et forslag til forbundsstyret om frikjøpte nestledere i alle fylker. Saken har vært lang og vond for sentral og lokal politisk ledelse i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

NSF-ledelsen, inkludert forbundsstyret, har vært imot. 19 frikjøpte nestledere vil koste over 20 millioner kroner, og ville krevd en vedtaksendring.

 

Prøve i tre fylker
Oddgeir Lunde, fylkesleder i Sogn og Fjordane, hadde moderert forslaget for landsmøtet til et ønske om å prøve ut ordningen i tre fylker.

Lunde påpeker til sykepleien.no at det var nå på landsmøtet at forbundsstyret for første gang kom med sitt forslag, der det blant annet vises til at formålet er å utvikle en dynamisk og fleksibel organisasjon med handlefrihet.

- Jeg er forbauset over måten forbundsstyret har opptrådt på i hele saksprosessen, sier Oddgeir Lunde.

Kan du presisere?

- Nei, det ønsker jeg ikke.

 

Ressurskamp
Debatten varte i fire timer og ble tidvis en dragkamp mellom ”inne og ute”.

- Makt og innflytelse må søkes der makten er, sa avtroppende NSF-leder Lisbeth Normann i sitt innlegg

- Det må være samsvar mellom utfordringene og ressursene i organisasjonen, sa hun og viste til endring i forvaltningsstrukturer, særlig i sykehussektoren, og til fylkeskommunene som er tømt for oppgaver.

Forbundsstyret hadde ønsket saken strøket av landsmøtet. Men delegatene ville ha denne debatten.

Oddgeir Lunde takket landsmøtet for det.

- Dette har vært en lang prosess. Fylkeslederne var enige om å gå for frikjøp av nestledere i 2009 for å møte lokale utfordringer.

 

Flere der ute for likelønn
Lunde brukte NSFs  likelønnskamp som et eksempel på hvorfor han ville ha mer hjelp i fylket sitt:

- Jeg hadde ønsket vi var flere der ute. Ønsket fra NSF var engasjement fra medlemmer. Skal vi oppnå resultater, må vi være til stede.

Lunde viste til et stadig økende antall medlemmer. Han understreket at poenget ikke er å ta ressurser fra hovedkontoret.

- Hvor ta ressursene fra? Jo, ved å øke kontingenten. Dette er kontroversielt. 19 frikjøpte nestledere vil koste 21 millioner. Det er300 kroner i året per medlem, altså 25 kroner i måneden. Jeg har spurt medlemmene om de synes det er urimelig. Nei, 25 i måneden er ingenting om vi vår mer hjelp, det betaler vi gjerne, sier de.

 

Ufrivillig deltid også i NSF
Mette Mikkelsen, fylkesleder i Hordaland, påpekte at problemet med ufrivillig deltid også gjelder egen organisasjon:

- Det kan vi ikke være bekjent av. Vi sitter i glasshus. Ønsket om å øke stillingsprosent har vært en sak i mange år for ansatte i NSF. I fylkesapparatet kjenner vi at oppgaver og ressurser ikke er sammenfallende. Dette burde vært ordnet opp i for lenge siden. Det er trist at denne saken må tas på landsmøtet.

Kan bli sidrompet
Merete Lian fra Nordland anbefalte å gå for forbundsstyrets forslag:

- Jeg trenger en sterk slagkraftig fagforening, ikke mange som sitter på hvert sitt nes. Det er en risiko for at vi bygger opp en sidrompet organisasjon.

Lisbeth Normann  sa: - Jeg blir ble litt lei meg når dere snakker om ute- og inneapparatet. Jeg skulle ønske vi gikk herfra med en holdning om at NSF er én organisasjon, en kunnskapsorganisasjon til beste for alle medlemmer. Det er dumt at det ikke blir sagt noe om resultatene som er oppnådd.

 

Digger dere
Jan Erik Skjølås fra Trondheim ville roe ned temperaturen:

- Vi prøver nå med tre fylker, så ser vi om det fungerer. Jeg digger dere, Lisbeth og Unni, dette er ikke kritikk mot dere, vi står samla fra topp til bånn!

Jane -Ann Lindahl fra Østfold viste til store omstillinger som berører alle tillitsvalgte.

- Vår frikjøpte tid strekker ikke til. Får jeg enda en å spille på i fylkeskøntoret, blir min hverdag bedre.

 

Koster bare 6 promille
Einar Vik Andersen har vært fylkesleder i Buskerud i 18 år og gikk av i vår.

- Vi har fattet vedtak på landsmøte etter landsmøte uten at det har skjedd noe.  Forbundsstyrets formuleringer har jeg lite tro på. Vi har tenkt siden 1995, nå må vi gjøre noe.

I hans tid som fylkeleder har antallet medlemmer økt to og en halv gang.

- Og det eneste vi har fått, er å omgjøre en sekretærstilling til rådgiver. Det er som å gå fra 20 til 45 senger og få omgjort en stilling som hjelpepleier til sykepleier. Det blir ikke noe ut av det, altså, det er bare å beklage.

Han påpekte at tre frikjøpte nestledere vil koste 6 promille av NSFs totale budsjett.

- At forbundsstyret sier at beløpet ødelegger handlingsrommet, har jeg lite forståelse for.

Jeg er forbauset over måten forbundsstyret har opptrådt på i hele saksprosessen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse