fbpx Glemt noe? Hopp til hovedinnhold

Glemt noe?

Kompresser og tamponger er det som hyppigst blir glemt igjen inne i pasienten i forbindelse med operasjoner. Å holde styr på utstyr er operasjonssykepleiers ansvar.

Alt utstyr som blir brukt under inngrepet skal stemme med det antallet man har etter operasjonen. Det er operasjonssykepleiers ansvar.


105 saker

Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har behandlet 105 saker i tidsrommet 2001 til 2010 som gjelder utstyr som er gjenglemt i pasienten under operasjon. I 63 saker har pasienten fått medhold, og det er gitt 42 avslag.

I alle sakene som er behandlet har det skjedd feil. Årsaken til at noen pasienter har fått avslag, skyldes enten at den gjenglemte gjenstanden ikke har ført til skade, eller at pasienten ikke har lidt noe økonomisk tap.


Dette glemmes

Det er kompresser og tamponger som hyppigst blir glemt. Men NPE har også eksempler på at utstyr av metall ikke har blitt fjernet.

- Det at utstyr fra operasjonen glemmes igjen i pasienten skal rett og slett ikke skje og disse skadene kunne vært unngått, sier assisterende direktør Rolf Gunnar Jørstad i en pressemelding.


Åtte millioner

NPE  har så langt utbetalt nesten åtte millioner kroner i erstatning til pasienter og etterlatte som har fått medhold i erstatningskravet. Gjennomsnittlig erstatning er på 140 000 kroner, men beløpene varierer fra 5000 til to millioner kroner.


Eksempel på medhold

Kvinne i 50-årene ble operert på grunn av magesår. Ved lukking ble det brukt en metallspatel for å holde tarmene unna. Etter operasjonen oppdaget operasjonssykepleier at et instrument manglet, men på grunn av størrelsen ble det ansett som helt usannsynlig at det var gjenglemt i buken. Hun ble reinnlagt etter en måned grunnet magesmerter. Ved undersøkelse ble metallspatelen oppdaget, og hun ble operert umiddelbart. Ved kontroll var det tilfredsstillende forhold.

NPEs vurdering:
Det foreligger svikt i behandlingen. Operasjonssykepleiers melding om manglende instrument burde vært fulgt opp med røntgenundersøkelse. Den gjenglemte gjenstanden førte til plager i magen i en måned før hun ble reoperert. Pasienten har krav på erstatning.


Trenger du statistikk?

NPE har en rekke temaark med statistikk og informasjone på bakgrunn av om saker de får inn. For sykepleiestudenter kan NPE være en kilde til nyttig informasjon.

- Vi tilbyr både statistikk og anonymiserte eksempler på skadesaker. En rekke sykepleiere har benyttet seg av denne muligheten, enten i forbindelse med oppgaveskriving eller ved foredrag. Typiske eksempler på tema er leiringsskader, gjenglemte gjenstander, feilmedisinering og våkenhet under anestesi, sier kommunikasjonssjef i NPE, Øydis Ulrikke Castberg.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse