fbpx Fritt sykehusvalg korter ventetiden Hopp til hovedinnhold

Fritt sykehusvalg korter ventetiden

Jørgen Kosmo er overrasket over hvor lite fokus helsepersonell og helseforetak har på ordningen Fritt sykehusvalg.

Riksrevisjonen har undersøkt ordningen Fritt sykehusvalg. På en pressekonferanse i dag, la riksrevisor Jørgen Kosmo frem resultatene av undersøkelsen.

- Et av våre helt klare funn, er at ventetiden kan kortes ned for mange pasienter, sier Jørgen Kosmo.

Undersøkelsen viser at 70 prosent av pasientene som benyttet seg av Fritt sykehusvalg, fikk kortet ned ventetiden. De resterende 30 prosent valgte sykehus ut fra kvalitet.


Overrasket

Han er derfor overrasket over hvor lite fokus helsepersonell og helseforetak har på ordningen.

- Det er et sterkt helsepolitisk mål å  få ned ventetider. Det burde være i alles interesse, både helsepersonell og pasienter å få tilgang på god behandling så raskt som mulig. Det virker som om helsepersonell og foretak er mer opptatt av å begrense pasientenes valgmuligheter, enn å stimulere pasientene til å ta valg som gjør at de får rask behandling, sier han.

Han mener departementet må sørge for at fastlegene og sykehusene bruker ordningen med fritt sykehusvalg mer aktivt for å nå helsepolitiske mål.



For dårlig informasjon

En av grunnene til at ordningen ikke brukes av flere, tror han skyldes at innholdet på nettsiden er for dårlig. Dagens kvalitetsindikatorerer sier ingenting om selve behandlingen. Informasjonen på siden må forbedres slik at pasienter tar avgjørelser på riktig grunnlag.

- Informasjonen må være pålitelig, oppdatert, relevant og realistisk i forhold til pasientbehandlingen, sier Kosmo.


Feil bilde

Fritt Sykehusvalg gir informasjon om sykehusenes samlede kvalitet, men bildet kan fort bli feil.

I mars 2011, var det 28 sykehus som ble vurdert å ha en samlet kvalitet vesentlig bedre eller vesentlig dårligere enn landsgjennomsnittet. For 18 av disse sykehusene, lå en pasienterfaringsundersøkelse fra 2006.

- Med så gamle data øker faren for at pasienter gjør valg på feil grunnlag. Helse- og omsorgsdepartementet har sagt at de etter vår påpekning har gått inn og slettet disse pasienterfaringsundersøkelsene, sier Kosmo.


Fastlegen er viktig

Riksrevisjonens undersøkelse viste at det den viktigste grunnen til at en pasient bruker retten til å velge sykehus, er informasjon gitt av fastlegen. Men bare halvparten av pasienten sier at de har fått slik informasjon av fastlegen.

- De fastlegene som bruker ordningen aktivt, har en mye høyere andel pasienter som selv velger behandlingssted, sier Kosmo.

Pasienter som velger selv har ofte høy utdanning og høy inntekt.

- Jo høyere inntekt og høyere utdanning, dess oftere benyttet pasienter Fritt sykehusvalg, sier underdirektør i Riksrevisjonens avdeling for forvaltningsrevisjon, Børre Fylling.


Helsetjenetsens ansvar

Jørgen Kosmo er klar på hvor ansvaret ligger.

- Det er helsetjenestens ansvar å å gi informasjon og å hjelpe pasienten å finne det beste behandlingsstedet. Det kan ikke være slik at pasienten i tillegg til å være syk, også må sette seg inn i lovverket for å kunne ivareta sine rettigheter, sier han.

Last ned rapporten fra Riksrevisjonens nettside.



Fakta om Riksrevisjonens undersøkelse:


Undersøke i hvilken grad myndighetene når målene med ordningen fritt sykehusvalg.
Riksrevisjonen har gjennomført en brukerundersøkelse med 6000 pasienter, en spørreundersøkelse til 1000 fastleger, analyser av registerdata i Norsk pasientregister, intervjuer og dokumentanalyse av informasjonen 300 pasienter har fått fra sykehusene om ordningen.

 

Fakta om Fritt sykehusvalg

Retten til å velge sykehus ble innført da pasientrettighetsloven trådte i kraft i 2001. Retten til fritt sykehusvalg ble ansett for å være en av de viktigste rettighetene for å nå formålet i pasientrettighetsloven. Dette var å øke pasientenes mulighet til medbestemmelse, og å sikre befolkningen lik tilgang på helsetjenester. Ordningen med rett til fritt sykehusvalg skal bidra til å jevne ut de store forskjellene i ventetider mellom sykehusene. Ledig kapasitet i et sykehus i en del av landet kan gjennom ordningen fritt sykehusvalg utnyttes av pasienter fra andre landsdeler.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse