fbpx Beskyldes for idé-tyveri Hopp til hovedinnhold

Beskyldes for idé-tyveri

Rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Kari Toverud Jensen, anklages for å ha stjålet ideen til et forskningsprosjekt. 

Det skriver studentavisen Universitas.

I et brev til Granskningsutvalget blir prosjektet "The Norwegian Study in Renewing Health: Stimulating selfmanagement in patients with type-2 Diabetes" beskrevet som tyveri av et annet prosjekt, ved navn "I-Care: Stimulating selfmanagement in patients with type 2 diabetes through web-based situational feedback - a randomized controlled trial."

Tatt av prosjektet

I-Care-prosjektet fikk midler av Forskningsrådet til en doktorgradsstipendiat i 2009. I brevet til Granskningsutvalget hevdes det at opphavspersonene til prosjektet ble tatt av prosjektet høsten 2010 av daværende dekan ved sykepleierutdanningen og nåværende HiOA-rektor Kari Toverud Jensen, skriver Universitas.

Ifølge brevet til Granskingsutvalget ble det så utlyst en ny stipendiatstilling til et nytt prosjekt - "Renewing Health", skriver Universitas. Ifølge klagen skal de to prosjektene være svært like, og de tidligere prosjektdeltakerne mener at Toverud Jensen har tilegnet seg en prosjektidé og et prosjekt som de hadde ideen til og utviklet.

Strid om rettighetene

Ifølge Universitas står striden nå om hvem som skrev den opprinnelige prosjektsøknaden til Forskningsrådet, og dermed har rettighetene til prosjektet.

Til UiOAs nettsider sier Toverud at hennes jobb som dekan innebar å ta personalmessige og faglige hensyn ved vurdering av prosjekter.

I redegjørelse til granskningsutvalget 1.juli i år fremhever daværende rektor Sissel Østberg at dette har vært en kompleks sak av så vel personal- og forskningsfaglig karakter. De arbeidsrettslige og opphavsrettslige spørsmål er vurdert av jurister. Prosjektmedarbeideren trakk seg selv fra prosjektet og det er inngått avtale med doktorgradsstipendiaten."

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) avviser at det er snakk om en videreføring av forskningskonseptet i det pågående prosjektet. De mener konflikten skyldes at forskningskonseptet måtte endres etter risikovurdering og hensyn til personvernsikkerhet for pasientene.

Granskningsutvalget skal behandle saken 12. september.

 

 

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse