fbpx Sykehuset Østfold politianmeldt Hopp til hovedinnhold

Sykehuset Østfold politianmeldt

Arbeidstilsynet har politianmeldt Sykehuset Østfold.

Arbeidstilsynet reagerer på at Sykehuset Østfold har brutt Arbeidsmiljøloven gjentatte ganger i 2010. Sykehuset har også brutt lovens bestemmelser om hvile. Arbeidstilsynet politianmeldte sykehuset i går.

– Vi ser veldig alvorlig på anmeldelsen, og vi vil bistå politiet på alle mulige måter, sier HR-direktør Wenche Lyngholm til Sarpsborg Arbeiderblad.

Les også: Upopulær årsturnus på Sykehuset Østfold


Styret informert

Rapporten fra Arbeidstilsynet har vært behandlet i styret i Sykehuset Østfold. Styret ble orientert om politianmeldelsen i et ekstraordinært telefonstyremøte i går.

- Styret understreker på nytt viktigheten av at sykehuset drives i samsvar med gjeldende avtaler og lover, og ber om at sykehuset intensiverer arbeidet for å forhindre brudd på arbeidstidsbestemmelsene, sier styreleder Peder Olsen i en pressemelding.


535 timer overtid

Arbeidstilsynet har gransket 19 ansatte ved sykehuset. Alle jobbet "doble vakter" med inntil 19 timers arbeid per døgn, og opp til 85,5 timers uke.

Blant de 19 var både sykepleiere, hjelpepleiere og pleieassistenter.

I følge Fredrikstad Blad toppet en av de ansatte listen for overtidsbruk. Vedkommende hadde 535 timer overtid på ett år. Det er 335 timer over grensen som arbeidsmiljøloven setter.


Historien gjentar seg

- For 10 år siden ble Sykehuset Østfold dømt i Fredrikstad byrett for brudd på Arbeidsmiljølovens bestemmelser om overtid. I 2001 begrunnet sykehuset overtidsbruken med mangel på spesialsykepleiere, og mange ubesatte sykepleierstillinger. Sykehuset viste til at Arbeidsmiljøloven ikke passet for sykehusdrift og derfor ikke måtte følges. Dette var ikke retten enig i. I dommen ble det vist til at sykehuset plikter å innrette sin virksomhet, slik at Arbeidsmiljølovens bestemmelser kan overholdes, sier fylkesleder i NSF Østfold, Karen Brasetvik.


Svenskene jobber mest

Etter det hun kjenner til er det særlig svenske vikarer og ekstravakter, som har jobbet ulovlig mye. Den svenske arbeidsmiljøloven er tilnærmet lik den norske. Det betyr at det heller ikke i Sverige er tillatt å jobbe så mye som her er gjort. Det er arbeidsgiver som er strafferettslig ansvarlig, når loven brytes.

Brasetvik har snakket med NSFs hovedtillitsvalgt ved Sykehuset Østfold, Jane Ann Lindahl.

- Hun sier Arbeidsmiljøloven også blitt brutt under årets ferieavvikling. Det gjelder både i forhold til for mange timer overtid, og brudd på lovens krav om hvile, sier Brasetvik. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse