fbpx Overlevde drukning Hopp til hovedinnhold
Intensivsykepleie

Overlevde drukning

To år gamle Tiara druknet i en septiktank i fjor sommer. 28 dagers hypotermibehandling på Rikshospitalet reddet livet hennes.

Nederlandske Marco de Vries var på ferie i Norge da ulykken inntraff. Han var på Vollheim camping i Dovreskogen med sin kone Anita Schoonhoven, datteren Tiara (2 år) og sønnen Jorian (15 år).

– Klokken var kvart over sju om kvelden fredag 23. juli. Min kone Anita tok med seg vår lille datter til badet på campingplassen. Tiara gikk bare en halv meter bak Anita, men plutselig var hun borte.

Da moren fant henne igjen hadde jenta falt tre meter ned i en septiktank.

– Men åpningen på tanken var så liten at min kone ikke greide å få henne opp og ut av tanken igjen, forteller de Vries

 

Fløyet til St Olav

Først åtte-ti minutter senere, fikk de Tiara opp av tanken, takket være en ung, slank asylsøker ved navn Mehaydin. Han ble senket ned i tanken med et rep rundt magen og fikk tak i den livløse kroppen med beina.

– Da hun kom opp var hun druknet. Jeg satte i gang med gjenopplivning og hjertemassasje, men fikk liten respons.

19.49 var ambulanseflyet på plass og redningsteamet klarte å få Tiaras hjertet til å slå igjen. Ambulansen fløy Tiara til St Olav i Trondheim. Foreldrene kjørte etter i bil.

– Det var en forferdelig tur. Da vi ankom sykehuset i Trondheim fortalte personalet der at de ville sende Tiara til Oslo for å behandle henne der. Vi fikk vite at Rikshospitalet var det eneste sykehuset i landet som hadde det utstyret som skulle til.

 

Kritisk

Tiara ble fløyet til Oslo. Tilstanden hennes var kritisk.

– Vi fløy etter. Vi var livredde for at hun ikke skulle overleve reisen. Men da vi ankom Rikshospitalet klokken sju neste morgen var personalet optimistiske. Tiara lå i koma og var allerede nedkjølt.

De Vries minnes følelsen av å ta på datterens lemmer som svært ubehagelig.

– Armene og bena hennes var iskalde. Det kjentes ut som om hun var død. Men vi så at hun pustet.

Tiara responderte veldig bra på behandlingen. Allerede mandagen etter ulykken var kroppen hennes klar for langsomt å vende tilbake til normal kroppstemperatur.

– Vi var overlykkelige. Det tok lang tid å heve kroppstemperaturen til normaltemperatur. Rundt 24 timer. Og det var ufattelig spennende. Kom hun til å kjenne oss igjen? Hun kunne ikke snakke på grunn av slangen i munnen, men vi så på øynene hennes at hun kjente oss. Og hun svarte på spørsmål med å nikke og riste på hodet. Det var ubeskrivelig.

Men allerede mandag kveld inntraff komplikasjoner. Tiara fikk en stygg lungebetennelse forårsaket av det forurensede vannet hun druknet i. Hun hadde høy feber og ble nedkjølt på nytt. Krisen varte i tre dager.

 

Lykkelig slutt

Til sammen tilbrakte Tiara 40 dager på sykehus. 28 dager på Rikshospitalet og resten av tiden på sykehus i Nederland. Hun har slitt med fordøyelsen, kronisk forkjølelse og svake muskler. Men i dag er hun helt frisk.

– Skriv at vi aldri kunne fått en bedre behandling og oppfølging enn den vi fikk på Rikshospitalet, insisterer de Vries.

– Måten vi ble møtt på og informasjonen vi fikk var fantastisk.

Det kjentes ut som om hun var død. Men vi så at hun pustet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse