fbpx Bekymret over hjemme-abort Hopp til hovedinnhold

Bekymret over hjemme-abort

Nå skal hjemmeabort bli enklere ved at også privatpraktiserende gynekologer skal kunne gi abortpiller til gravide inntil uke ni. Bekymringsfullt, synes lederen i NSFs jordmorforbund, Eva Sommerseth (bildet).

Foreløpig har regjeringen foreslått et to års prøveprosjekt der gynekologer utenfor sykehus i Stavanger og på Østlandet skal kunne gi ut abortpiller til gravide som ønsker abort. Kvinnene tar da den ene pillen hos spesialist og får den andre pillen med seg hjem. Hittil har denne praksisen kun vært gjort fra gynekologiske avdelinger på sykehus.

Jordmorforbundet hos Norsk Sykepleierforbund har ikke diskutert saken, men leder Eva Sommerseth har helt klart en personlig mening om temaet hun gjerne deler:

– Jeg er svært bekymret over at vi privatiserer det å ta abort. Kvinnene må være alene i en kritisk situasjon. Abort er tøft og belastende, særlig for unge kvinner. Vi vet at dette tiltaket ikke er faglig begrunnet. Det er først og fremst økonomisk motivert. Det er penger å spare på å sende disse kvinnene hjem alene med pillene i hånda.

 

Mange håndterer ikke situasjonen

Sommerseth har ingen motforestillinger mot å bruke medikamentell abort fremfor kirurgisk, men sier at det er dette at kvinnene må være hjemme for å gjøre det, hun ikke liker.

– Jeg har fått mange telefoner fra sykepleiere og jordmødre på gynekologiske avdelinger i landet som forteller at kvinnene ofte kommer tilbake fordi de har smerter, er redde eller ensomme og håndterer ikke situasjonen, sier jordmorlederen.

Ved Haukeland sykehus har de som har ønsket det, fått utført den medikamentelle aborten hjemme, inntil uke ni, i flere år. Der har de spurt 1000 kvinner om erfaringene med abortpillen. Resultatene er positive og de aller fleste opplever det som trygt og godt å være hjemme.

– Vi oppfordrer alle til å ha en person hjemme hos seg, og fraråder kvinnene å være alene, sier overlege Ole-Erik Iversen til Aftenposten.

Eva Sommerseth synes denne forskningen er grei nok, men ikke tilstrekkelig.

– Det finnes ikke god nok dokumentasjon på kvinnenes opplevelser og erfaringer med det å abortere hjemme. Hva føler de og hva gjør de for eksempel med graviditetsproduktet?

 

Dilemma

– Men hvis utviklingen går dit regjeringen vil, med økt grad av hjemmeaborter, da kunne kanskje jordmødrene også tenke seg å få denne forskrivningsretten som gynekologene skal få?

– Ja, dette er et dilemma for oss. Samtidig som vi helst vil at abortene skal skje under faglig oppsyn, er det vi som må ta ansvaret for disse kvinnene når det ikke skjer.

Sommerseth mener området er nærmere jordmortjenesten enn andre sykepleiergrupper.

– Dette er egentlig en kommunejordmor-jobb, men de har så små brøkstillinger at det ikke går an å gi dem ansvaret i dag. Uansett må vi få bedre retningslinjer for kvinner som tar medikamentell abort hjemme. Hvem skal ta ansvaret for dem? Verken gynekologene eller de gynekologiske avdelingene har 24 timers vakt der kvinnene kan ta kontakt ved eventuelle komplikasjoner.

 

Vi vet at dette tiltaket ikke er faglig begrunnet. Det er først og fremst økonomisk motivert.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse