fbpx Fastlåst konflikt trappet opp Hopp til hovedinnhold

Fastlåst konflikt trappet opp

Ytterligere 11 200 Unio-medlemmer er tatt ut i streik fra i dag. KS-streiken omfatter nå rundt 17 200 Unio-medlemmer i åtte kommuner.

- Det er ingen tegn til løsning, sier en lite optimistisk Unio-leder.

Det har ikke vært kontakt mellom arbeidsgiverorganisasjonen KS og de tre arbeidstakerorganisasjonene Unio (17 200 i streik), Fagforbundet (24 683 i streik) og YS (1 400 i streik) siden streiken startet 28. mai.

 

Økonomi og fordeling

- Vi må få et annet resultat enn det vi hadde da vi gikk ut i streik, sier Unio-leder Anders Folkestad.

- Hva er man uenige om i KS-området?

- Det er to ting. Det gjelder størrelsen på pengebeløpene og fordelingen av dem. Organisasjonene vil at pengene skal fordeles sentralt, mens KS står steilt på at kommunene skal fordele det selv lokalt, sier Folkestad.

Unio-lederen mener en sentral fordeling gir en mye bedre styring med at oppgjøret faktisk ivaretar likelønnsprofilen. I tillegg er det et viktig poeng at ved lokale oppgjør har man ingen streikerett.

 

Venter på KS

- Hvis arbeidsgiverne har noe til oss, vil vi gjerne sette oss ned og snakke med dem, har forhandlingsleder Mimi Bjerkestrand i Unio kommune gjentatt flere ganger.

En oppfordring som til nå er avvist av KS, fordi man der mener tilbudet de har kommet med har en økonomisk ramme tilsvarende det i staten, Spekter og Oslo kommune.

Kommunikasjonsdirektør Jørn Ivar Baade i KS vil overfor aftenposten.no ikke kommentere detaljene som partene er enige om, fordi de står midt i en konflikt. Men sier KS jobber hardt for å finne hvordan en løsning kan bli mulig.

 

Permitteringer

Streiken er allerede svært merkbar i mange kommuner og flere har sendt ut betingede permisjonsvarsler til de ansatte.

Bergen er blant kommunene som har vedtatt å permittere ansatte som "på grunn av streiken ikke lenger kan tilbys relevant arbeid eller annen rasjonell sysselsetting" heter det på kommunens nettside. Permitteringene vil gjelde fra tidligst 10. juni for ansatte i enheter som er sterkt berørt av streiken.

Kommunene får støtte fra KS-leder Sigrun Vågeng:

- Det må vurderes om fellesskapets midler brukes forsvarlig hvis de ansatte ikke har arbeidsoppgaver å utføre.

 

Støtter streiken

To av tre støtter Unios streik i offentlig sektor. Det viser en måling TNS Gallup utførte på mandag.

- Streik er aldri populært fordi det går ut over tredjepart som ikke er del av konflikten. Undersøkelsen viser at folk til tross for dette har stor forståelse for streiken, sier Anders Folkestad, leder i Unio.

 

Samme kommunene

De nye uttakene på ytterligere 11 200 Unio-medlemmer er i kommuner som allerede er rammet, det vil si Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Fredrikstad og Ullensaker. Opptrappingen omfatter sykehjem, hjemmesykepleie, ergo- og fysioterapitilbud, kommunal administrasjon, videregående skoler, grunnskoler og barnehager.

Striden står om størrelsen på pengebeløpene og fordelingen av dem.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse