fbpx Tariffstart i offentlig sektor Hopp til hovedinnhold

Tariffstart i offentlig sektor

Unio: Sentralt likelønnsløft, kompensasjon for mindrelønnsutviklingen i kommunene og rett til hel stilling.

KS: Kommuneoppgjøret må følge rammen i privat sektor og det må åpnes for mer lokal lønnsdannelse.

I dag startet tarifforhandlingene i offentlig sektor med presentasjon av partenes hovedprioriteringer. Fram til forhandlingsfristen midnatt 30. april vil partene konkretisere kravene sine.

 

Kommunesektoren

Unio vil prioritere likelønn og kjempe for å snu mindrelønnsutviklingen til store grupper i offentlig sektor, særlig gjelder dette skoleverket.

- Årets hovedoppgjør må bli starten på et likelønnsløft i offentlig sektor. Nå må kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS bidra til at regjeringen oppfyller løftene om friske penger til en likelønnssatsing, sier forhandlingsleder Unio Kommune, Mimi Bjerkestrand.

Unio krever at likelønnsløftet skjer gjennom sentrale tiltak ved heving av minstelønnssatser for å sikre en varig virkning. Unio forutsetter at tiltaket finansieres med varige midler.

For kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS er det å få større rom for lokal lønnsdannelse et hovedkrav i årets tariffoppgjør.

Forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes, understreker at vektleggingen av mer lokal lønnsdannelse skyldes kommunenes ulike behov.

- Det handler om å tilpasse arbeidsgiverpolitikken til de lokale forholdene. Noen kommuner har problemer med å rekruttere sykepleiere, andre fagarbeidere.

Samtidig påpeker forhandlingslederen at "alt vi driver med skal ha en likelønnsprofil", men at det må skje innenfor rammen som settes av den konkurranseutsatte industrien.

 

Staten

Unio og de andre hovedsammenslutningene i staten går inn i årets hovedtariffoppgjør med to hovedkrav: Et generelt økonomisk tillegg til alle ansatte i staten og satsing på likelønn.

- Årets tariffoppgjør bør bli det oppgjøret partene tar et synlig grep på området likelønn, heter det i en felles pressemelding fra Unio, YS Stat og LO Stat.

De mener at et likelønnsløft må gjennomføres sentralt, med en prioritering av kvinnedominerte grupper der over halvparten av de ansatte har 3-årig høyere utdanning.

Målet er at lønnsutviklingen og lønnsnivået i staten skal tilsvare utviklingen til sammenlignbare grupper i privat virksomhet.

 

Andre oppgjør

Kravene Unio overleverte Oslo kommune, som er et eget tariffområde, er lik dem som ble overlevert KS.

Tariffoppgjøret i Spekter-området (helseforetakene) starter 13. april.

Alle forhandlingene i offentlig sektor skal avsluttes innen midnatt fredag 30. april.

Forhandlingene i offentlig sektor skal avsluttes innen midnatt fredag 30. april.

0 Kommentarer

Submitted comments are quality assured before publication. Quality assurance takes place during regular working hours.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse