fbpx Tid og rom for likelønnsløft Hopp til hovedinnhold

Tid og rom for likelønnsløft

- En likelønnspott synes å bli kansellert. Men ikke likelønn. Det blir hovedtema under vårens tariffoppgjør, slo Unio-leder Anders Folkestad fast i sin innledning på hovedsammenslutningens inntektspolitiske konferanse i dag.

- Hovedoppgjøret 2010 blir gjennomført i en økonomisk vanskelig tid. Dette må likevel ikke komme i veien for at det gjennomføres et likelønnsløft for kvinnedominerte utdanningsgrupper i offentlig sektor finansiert med friske midler, heter det i utkast til Unios inntektspolitiske uttalelse.

- Lav lønn for utdanning og kompetanse er ikke en konkurransefordel for norsk næringsliv, slik enkelte synes å mene. Tvert om er en solid kunnskapsbasert og omstillingsdyktig offentlig sektor et viktig konkurransefortrinn. Det er derfor viktig at offentlig sektor kan tilby konkurransedyktige lønns- og arbeidsvilkår og gode tjenestepensjonsordninger, mener Anders Folkestad.

 

Utvidet frontfag

- Høyere lønnsvekst i Norge enn hos våre handelspartnere har satt mange konkurranseutsatte virksomheter i en vanskelig situasjon. Derfor må resultatet i konkurranseutsatt sektor sette rammene for resten av oppgjørene, var budskapet fra statsråd Karl Erik Schjøtt-Pederesen.

Folkestad er innforstått med at det blir trangere rammer ved årets hovedoppgjør, men krever en utvidet frontfagsmodell.

- Tidligere har lønnsveksten for arbeidere i konkurranseutsatt industri blitt lagt til grunn når det skal forhandles om den økonomiske rammen for oppgjøret. Unio krever en utvidet frontfagsmodell, hvor også lønnsveksten til funksjonærene blir regnet inn i den samlede lønnsveksten, var tilbakemeldingen fra Folkestad.

 

Likelønnsløft

Likelønnsløft er sak nummer en for Unio.

- Det er blant de kvinnedominerte utdanningsgruppene i offentlig sektor likelønnsgapet er størst, og dette må legge en klar føring på innretningen av likelønnstiltakene. Men et lønnsløft i offentlig sektor vil ikke kunne gjennomføres med mindre de respektive sektorer får kompensert fullt ut for sine økte utgifter knyttet til lønnsløftet, sa Folkestad.

Unio-lederen fikk en utstrakt hånd fra statsråden.

- Likelønn og utjevning av lønnsforskjeller er viktige mål for inntektspolitikken. Regjeringen er derfor, under visse forutsetninger, innstilt på å gå i dialog med arbeidslivets parter om likestillingsspørsmålet allerede i forbindelse med tariffoppgjøret i 2010, sa Schjøtt-Pederesen.

 

Andre krav

I tillegg til utvidet frontfag og likelønnsløft vil Unio blant annet prioritere at bruken av deltid reduseres, og at retten til heltid styrkes. Videre at oppfølgingen av pensjonsavtalen er i tråd med det partene ble enige om ved tariffrevisjonen i 2009.
En solid kunnskapsbasert og omstillingsdyktig offentlig sektor er et viktig konkurransefortrinn.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse