fbpx Minstelønnsavsløringene: Hva nå? Hopp til hovedinnhold

Minstelønnsavsløringene: Hva nå?

- At privatansatte sykepleiere ikke får minstelønn, gjelder sikkert ikke bare Oslo, sier NSF-leder Lisbeth Normann. Hun oppfordrer alle kommuner til å sjekke lønna til de privatansatte sykepleierne. I morgen blir Hordalands tall klare.

Lønnsslipper som 44 streikende i Oslo kommune har levert inn til Norsk Sykepleierforbund (NSF) viser at 17 av dem får betalt mindre enn det som er vedtatt som minstelønn av Oslo kommune selv. Opptil 53 000 kroner under minstelønn, viser det seg. Både jusprofessor Henning Jakhelln og flere av Oslo-politikerne krever granskning.

Onsdags ettermiddag er finansbyråden innkalt til finanskomiteen for å redegjøre i saken.

- Hva vil NSF gjøre videre nå?

- Vi har bedt om møte med byrådslederen for å diskutere situasjonen rundt lønns- og arbeidsvilkårene ved de aktuelle sykehjemmene. Det skal holdes den 5. mars. Nå ligger ballen hos politikerne. Vi har oppnådd fokus på dette, nå kommer den politiske diskusjonen om slike tjenester overhodet skal legges ut på anbud. Den deltar ikke NSF i. Det viktigste for oss er at vi nå får tariffavtalen på plass for de privatansatte sykepleierne, sier Lisbeth Normann.

 

Byrådets ansvar

Nestleder i Helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre, Nina Bachke (Ap), sier til Dagbladet at hennes parti vil gå gjennom lønns- og arbeidsvilkår og få på bordet hva som har skjedd i de tilfellene kontraktene mellom Oslo kommune og de private firmaene ikke er fulgt. Flere andre partier vil også ha en gjennomgang av saken.

Men leder av helse- og sosialkomiteen, Mazyar Keshvari (Frp), sier komiteen ikke vil foreta seg noe i sakens anledning. Han forventer at byrådet følger opp saken.

- Det er helt klinkende klart at private firmaer er nødt til å oppfylle de kontrakter de har med kommunen. I de tilfeller det måtte avdekkes ulovligheter her, må saken gå gjennom vanlig rettspraksis. Da blir det opp til den enkelte sykepleier å ta det videre på vanlig måte, vi har ikke som oppgave å gå inn i personalsaker eller anmelde noe som helst, sier han.

Nestleder Nina Bachke sier til Sykepleien at de forventer at byrådet rydder opp. Men hun er ikke enig i at helse- og sosialkomiteen ikke vil foreta seg noe i sakens anledning.

- Vi har et ansvar for at kommunen følger sitt eget regelverk, og vil drøfte spørsmål rundt dette i komiteen uten at vi vil gjøre noen vedtak, sier hun.

Sykepleien har spurt finansbyråd Kristin Vinje om hva byråden akter å gjøre i saken, og om det vil bli aktuelt å tilbakebetale lønn, men venter fremdeles på svar.

 

Anmeldelse?

Jusprofessor Henning Jakhelln sier til Dagbladet at kommunen ikke har annet valg enn å gå grundig gjennom sykepleiernes lønn.

- Krever NSF det også?

- Ja, nå har flere politikere i Oslo bystyre sagt at de akter å gjøre det. NSF vil også oppfordre alle landets kommuner om å ta signalene fra Oslo på alvor og gå gjennom lønns- og arbeidsvilkårene til de privatansatte sykepleierne i sin kommune, sier Normann.

- Vil NSF kreve tilbakebetaling av lønn eller anmelde kommunen på vegne av sykepleierne?

- Det har vi ikke tatt stilling til ennå, sier Normann.

Vi har oppnådd fokus på dette, nå kommer den politiske diskusjonen om slike tjenester overhodet skal legges ut på anbud.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse