fbpx Begrenset organisasjonsfrihet i NSF Hopp til hovedinnhold

Begrenset organisasjonsfrihet i NSF

Fylkesstyrene og faggruppene i NSF må søke forbundsstyret hvis de vil være medlemmer i en organisasjon. Det ønsker fylkeslederne i Oslo og Oppland en debatt om.

Lokale organisasjoner er avhengige av lokal tilhørighet, og den vil være ulik i de 19 fylkene i landet, sier Oslos fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Eli Gunhild By.

Hun opplevde i 2005 at NSF Oslo måtte melde seg ut av organisasjonen «Oslo 2005», en sammenslåing av ulike fagforeninger i Oslo som ønsket et politisk skifte i forbindelse med valget.

- Det hadde ikke noe med partipolitisk tilknytning å gjøre, men det handlet om at dette var radikalt, sier hun.

Fylkesleder i Oppland, Jette Struck, opplevde rundt årsskiftet 2006/2007 at fylkesstyret plutselig var utmeldt av organisasjonen «For Velferdsstaten», fordi forbundsstyret hadde meldt seg ut sentralt.

- Vi hadde lagt ned masse krutt i å bygge opp et slagkraftig nettverk i Oppland gjennom denne organisasjonen og savnet nok at utmeldingen ble diskutert med oss først, sier hun.

Siden Gjøvik var det lokallaget som hadde kommet lengst i nettverksarbeidet, søkte de om å få fortsette medlemskapet sitt og fikk tillatelse ut 2009. Struck antar at det ikke vil by på problemer å få fortsette medlemskapet for Gjøvik.


Ulike tolkningsmåter

I NSFs vedtektshefte står det at det er forbundsstyrets mandat å «fatte vedtak om innmelding av NSF og/eller NSFs organisasjonsledd i andre organisasjoner».

- Denne formuleringen ble vedtatt av NSFs landsmøte i 1995 for å sikre en helhetlig organisasjon utad. Tilsvarende hadde vært gjeldende i mange år, men nå ble beslutningsmyndigheten for de fleste saker flyttet fra landsmøtet til forbundsstyret. Formålet er blant annet å unngå innmeldinger i organisasjoner som er på kant med NSFs formålsparagraf, sier spesialrådgiver Per Godtland Kristensen i NSF.

By er enig i at paragrafen er hensiktsmessig for en organisasjon å ha, men påpeker at den må forvaltes med klokskap.

- En slik formulering kan tolkes både begrensende og på en måte som åpner for muligheter. Jeg mener det er viktig å legge vekt på en åpen tolkningsmåte, sier hun.

Struck synes man godt kan trenge mer oppmerksomhet rundt paragrafen fordi den ikke er veldig tydelig formulert.

- Særlig når det i 2011 skal velges nye fylkesstyrer, blir det viktig å være oppmerksom på hva alle paragrafene våre egentlig betyr, sier hun. I 2005 godkjente forbundsstyret daværende medlemskap i andre organisasjoner for fylkesledd og faggrupper. Siden den gang er det mottatt og godtatt ytterligere to søknader om medlemskap i andre organisasjoner, ifølge Kristensen.

- Forbundsstyret har ikke fått noen klager på sine avgjørelser og jeg har ikke inntrykk av at dette er noe stort tema, sier han.


- Begrenser lokaldemokratiet

Eli Gunhild By synes det blir mindre lokaldemokrati i organisasjonen med en begrensende tolkning av bestemmelsen.

- Det begrenser oss i utøvelsen av politikk. Og politikk handler om nettverk, om å diskutere saker. Når du skal skape politikk, må du våge å være uenig og å diskutere. Du må skape deg et nettverk og være synlig på arenaer for slike meningsbrytninger. Vi hadde for eksempel aldri blitt invitert til å holde appell på Blå 1. mai i 2005 om vi ikke hadde vært med i «Oslo 2005».

By mener at det ikke er tvil om at NSFs viktigste politiske saker som likelønn, pensjon og arbeidssosiale saker oftere har et ståsted til venstre i politikken enn til høyre. Det kan være annerledes i andre saker:

- For eksempel er høringen vår rundt sykehjemsetaten forenlig med Frps ståsted. Og vi samarbeidet med Venstre i forbindelse med forlengelse av driften av sprøyterommet, sier hun.

- Ligger det en konflikt i at NSF skal være partipolitisk nøytral og likevel jobbe med arbeids- og helsepolitikk?

- Nei, men vi må tørre å tone flagg og diskutere. Og vi må tåle at noen medlemmer ikke er enig bestandig.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse