fbpx Svikt i helsetjenester til eldre Hopp til hovedinnhold

Svikt i helsetjenester til eldre

Mangelfull informasjon, ukritisk legemiddelbruk, dårlig vurdering av pleiebehov og manglende prioritering. Dette er de vanligste årsakene til uønskede hendelser i helsetjenesten til eldre.

I desember sendte Fylkeslegen i Oslo/Akershus, Petter Schou, et notat til Statens helsetilsyn. Notatet handler om svikt i spesialisthelsetjenestens tilbud til eldre.

Fylkeslegen i Oslo/Akershus samler inn tertialrapporter fra alle fylker i helseregion sør-øst.


Oppsummert

Ifølge Petter Schou oppstår mange uønskede hendelser med eldre på grunn av:

* Mangelfull informasjon til pasienten

* Ukritisk legemiddebruk til eldre.

* For dårlig vurdering av pleiebehovet under sykehusoppholdet.

* Manglende prioritering i en travel sykehushverdag.

- Det kan dreie seg om langt opphold i mottagelse, intermediærpost og nedprioritering fra operasjonsprogrammet, i skriver Schou.


25 unaturlige dødsfall

Fra slutten av 2007 til våren 2009 er 25 dødsfall hos pasienter over 70 år registrert som "unaturlige dødsfall" i sør-øst regionen. Under de rettsmedisinske obduksjonene fant man at:

10 dødsfall skyldtes sirkulasjonssvikt, fem sekundære infeksjoner, to dødsfall skyldtes legemiddelfeil, to døde av operasjonsfeil, en døde av primærinfeksjon, en av feillagtkatater/tube, to døde av selvskade, en av luftveissykdom og en av kreftsykdom.


Eldre faller

- Vi har hatt mange tilsynssaker som viser at uønskede hendelser har skjedd fordi de eldre pasientene ikke har fått god nok informasjon etter en operasjon, skriver Schou.

Typiske eksempler på slike uønskede hendelser er pasienter som er uklare etter operasjon, står opp, faller og pådrar seg ekstraskader som for eksempel hoftebrudd og hodeskader.

Mange av de uønskede fallene som Fylkeslegen får rapporter om, skyldes ukritisk legemiddelbruk.

- Eldre pasienter som ikke er vant til å ta sovemedisiner og beroligende, blir gitt dette, blir forvirrete og ustø til bens med det resultat at uønskede hendelser oppstår, skriver han.


Lang ventetid bekymrer

Fylkeslegen får også mange bekymringsmeldinger fra pårørende og pasienter som opplever lang ventetid i mottagelse og intermediærpost.

- Pasientene venter lenge uten at kvlifisert personell gjør en vrdering av pasientens tilstand og gir pasienten trygghet av å være i gode hender, skriver han.

Schou understreker at dette gjelder alle pasientgrupper, men at eldre er spesielt sårbare for denne typen svikt.


Abdomen- verdt å merke seg

Shou påpeker også i notatet at det kan være verdt å merke seg at mange med akutt abdomen dør i unaturlige dødsfall.

- Infeksjoner, både primære og sekundære, er en hyppig årsak til unaturlige dødsfall i denne pasientgruppen, skriver han.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse