fbpx Advarer mot offentlig lønnsfest Hopp til hovedinnhold

Advarer mot offentlig lønnsfest

- Industrien og konkurranseutsatt sektor må legge rammene for tariffoppgjøret også i offentlig sektor. Lønnsoppgjørene i offentlig sektor må ikke føre til at kostnadsnivået i konkurranseutsatt sektor presses ytterligere opp.

Fornyingsminister Rigmor Aasrud kom med en ikke så liten pekefinger til delegatene på Unios representantskapsmøte 14. desember:

- Lønnsoppgjørene i offentlig sektor må ikke føre til at kostnadsnivået i konkurranseutsatt sektor presses ytterligere opp. En nedbygging av konkurranseutsatt sektor vil være svært uheldig for sysselsettingen, svekke distriktene, tappe landet for kompetanse og undergrave samfunnsøkonomien.

 

Partenes ansvar

- Gjennomføringen av lønns­oppgjørene er partenes ansvar. Likelønn og utjevning av lønnsforskjeller er viktige mål. Men utjevningen må skje innenfor rammen av oppgjøret, understreket Aasrud.

- Regjeringen er innstilt på å gå i dialog med partene om likelønnsspørsmålet sånn det er slått fast i Soria Moria II. Her sier vi klart at partene i arbeidslivet må komme til enighet om hvilke yrkesgrupper som skal prioriteres. Og, det må være enighet om at nye relative lønnsforhold ikke skal utløse kompensasjonskrav fra andre grupper.

Aasrud mener lønnsutjevning må skje innenfor ansvarlige rammer i det enkelte lønnsoppgjør:

- Det er viktig for den norske forhandlingsmodellen at partene ser likelønn som et fordelingsspørsmål innenfor forsvarlige rammer - og ikke som et bevilgningsspørsmål.

 

Likelønn

- Likelønn betyr at lønn for kvinner og menn skal fastsettes på samme måte og at urimelige lønnsforskjeller basert på kjønn ikke kan aksepteres. Det er det samme som likelønnskommisjonen sier. Men likelønnsarbeidet er mye mer enn et eventuelt likelønnsløft for enkeltgrupper.  Et likelønnsløft alene løser ikke likelønnsutfordringen, ifølge fornyingsministeren.

- Jeg oppfordrer den partsammensatte arbeidsgruppen, som ser på likelønnsspørsmålet i det statlige tariffområdet, om å arbeide videre med ulike tiltak som fremmer likelønn - og virker inn på lønnsfordelingen mellom kvinner og menn. Noen eksempler er rekruttering til høyere stillinger, innplassering ved ansettelse og tiltak som fører til at kvinneandelen kan økes ytterligere.

Lønnsutjevningen må skje innenfor rammen av oppgjøret.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse