fbpx Uetiske virkemidler i valgkampen? Hopp til hovedinnhold

Uetiske virkemidler i valgkampen?

Hva slags etikk gjelder når topp politikere besøker et sykehjem?
Det spør leder for Rådet for sykepleieetikk, Marie Aakre.

Det har ikke vært noen overraskelse at eldreomsorgen igjen har vært sterkt profilert i valgkampen. Vi vet av erfaring at politikerne oppsøker de svakeste og mest sårbare mennesker i vårt land for å skåre politiske poeng. Vi har sett mange innspill der politikere kommer med en horde av medhjelpere, kamerafolk og journalister på sykehjemsbesøk. Vi har sett fullsatte dagligstuer med nyfriserte og pyntede pasienter på skjermen. Både bilder og dialoger har gitt meg følelsen av ubehag. Jeg synes fremstillingen av flere eldre brukere har vært trist og at vi igjen har vært vitne til høyst diskutable metoder som virker krenkende. 

Egennytte
Det er ikke spesielt etisk høyverdig når politikerne på denne måten tenker mest på egennytte, og her er det vel ikke tvil om hva intensjonene har vært. Statsminister og politikerbesøk uten kamera i andre situasjoner ville nok vist en annen virkelighet og vært langt letter å forsvare.

Vi har de senere år hatt mange debatter om medias plass i våre helseinstitusjoner og det er fortsatt gode grunner til å minne om den etikk vi er satt til å ivareta.

Hva slags etikk?
Jeg har behov for å spørre; Hva slags etikk gjelder når topp politikere besøker et sykehjem?

Gjelder fortsatt etikken om taushetsplikt, samtykke og skjerming av sårbare menneskers behov? Har retten til medbestemmelse blitt grundig ivaretatt for alle ? Har alle blitt spurt om de vil på Dagsrevyen? Har de blitt spurt om de ønsker å slippe å delta ? Har uvedkommende  tilstedeværende som ser og oppfanger mye noe rett og plikt i denne sammenheng? Hvilke hensyn har veiet tyngst på de ulike stedene?

 

 

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse