fbpx Soria Moria del 2 Hopp til hovedinnhold

Soria Moria del 2

Nå skal Ap SV og Sp bli enige om hva som skal prioriteres de neste fire årene. Mange tror forhandlingene blir tøffe. Ikke minst når det gjelder likelønnspott.

Jens Stoltenberg sa til pressen i dag at det ikke er noen ny regjeringserklæring de tre partiene jobber med. Den ble i følge statsministeren klar da de inngikk samarbeidet for fire år siden.


Blir det likelønn? 

For Sykepleierforbundet blir det spennende å se om SV og Sp vinner "kampen" for en likelønnspott. Ap har så langt ikke vært villig til å følge opp likelønnskommisjonens forslag.

NRKs samfunnsredaktør, Kyrre Nakkim skriver at Ap er skeptiske fordi de har LO på nakken. LO kjemper for sine egne medlemmers interesser, mens en likelønnspott i sterkere grad vil gå til Unios medlemmer. Han tror derfor Ap vil forsøke å få en pott som brukes i kvinnedominerte lavtlønnsyrker.


Venter på initiativ

Lisbeth Normann forholder seg til det Ap har sagt under valgkampen.

- Jeg må ta på alvor løftene partiet gav om å sette seg ned å diskutere likelønnsutfordringene med partene i arbeidslivet. Jeg forventer derfor at Stoltenberg tar et initiativ til å diskutere dette med oss, sier hun.


- Må bli tydelige i prioriteringene  

Normann mener at Ap må bli tydelige i prioriteringene. Hun vet at Ap ønsker å gjøre noe for de lavtlønnede kvinneyrkene.

- Dersom regjeringen legger mer penger på bordet, kan vi godt se være med på å gi noe til lavtlønnsyrkene. Men regjeringen er nødt til å ta tak i den største utfordringen når det gjelder likelønn. Det er utdanningsgruppene hvor lønnsforskjellene øker mest. Da er det der de først må ta grep, sier hun.


KS vil ikke ha luftslott

KS er redd regjeringen lover mer enn de er villige til å betale for.

Det kostet kommunene 1,6 milliarder mer enn forventet da regjeringen skaffet barnehageplass til de som ønsket det. Regningen ble sendt til Kommunenes interesseorganisasjon (KS) Halvdan Skard. Han sier til NRK at det er mangel på folk han frykter mest. For Skard handler det både om å utdanne nok folk og å kunne gi dem en lønn som gjør det attraktivt å jobbe i kommunen.


Her er forhandlerne

For øyeblikket sitter ni politikere fra de tre regjeringspartienen på statsministerens kontor og forhandler. Det er tre representanter fra hvert parti.

Fra AP: Jens Stoltenberg, Helga Pedersen og Raymond Johansen.

Fra Sp: Liv Signe Navarsete, Lars Peder Brekk og Trygve Slagsvold Vedum.

Fra SV: Kristin Halvorsen, Bård Vegar Solhjell og Audun Lysbakken.


Ingen tidssfrist

Selv om flere medier spekulerer i at Soria Moria 2 skal legges frem 8. oktober, har Statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen sagt til pressen i dag at det ikke er satt noen tidsramme for forhandlingene.

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse