fbpx Sextrakassert av pasienter Hopp til hovedinnhold

Sextrakassert av pasienter

Danske sykepleiere fjerner etternavnet fra navneskiltet for å unngå trakassering og sjikane fra pasienter og deres pårørende.  Tendensen er økende, mener Dansk Sygeplejeråd.

- Vi opplever i stigende grad at våre medlemmer klistrer over etternavnet sitt på navneskiltet for at beskytte seg selv og privatlivet, sier Sygeplejerådets fungerende formann, Grete Christensen til den danske avisen Politiken.

Den uønskede oppmerksomheten kan dreie seg om tilnærmelser, trusler og vold fra pasienter eller deres pårørende. For å spore opp sykepleierne privat bruker noen Facebook.

Skjuler identiteten
På Frederiksberg Hospitals skadestue ble problemet så stort at sykepleierne bestemte seg for å skjule efternavnet for å unngå å bli kontaktet i fritiden.

På skadestuen på Århus Sygehus ble trakasseringen tatt opp i et personalmøte og på ledelsesnivå. Ledelsen besluttet å la den enkelte sykepleier bestemme om etternavnet skal vises på navneskiltet. 

Sygeplejerådet ser meget alvorlig på hendelsene.

- Vi oppfordrer er ledelsen på arbeidsplassen til å ta tak i dette, sier Grete Christensen til avisen.

Sjikanert
I 2005 sendte fagbladet Sygeplejersken 2200 spørreskjemaer til sykepleiere over hele Danmark. 988 av disse svarte på undersøkelsen.  

Av svarene kom det frem at 13 prosent hadde opplevd å bli krenket på grunn av seksuell sjikane og uønsket adferd.  18 prosent svarte bekreftende på at de visste om kolleger som ble rammet.

Mørketall?
Ifølge fagsjef Mette Ramsted Dønåsen i NSF er ikke dette problemet like uttalt i Norge

- Jeg har hørt om enkelttilfeller, men jeg kjenner ikke til at vi har fått henvendelser om dette fra våre medlemmer, sier hun

Leder i Rådet for sykepleieetikk, Marie Aakre, mener temaet er høyst aktuelt.

- Sykepleiere arbeider tett med pasienter, derfor er spørsmålet om nærhet og grensesetting relevant og viktig.

Har du blitt plaget av pasienter eller pårørende? Si din mening i kommentarfeltet eller kontakt lily.kalvo@sykepleien.no

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse