fbpx Udokumentert om kjønnslemlestelse Hopp til hovedinnhold

Udokumentert om kjønnslemlestelse

Hege Storhaug anslår at 70-80 prosent av somaliske kvinner i Norge er kjønnslemlestet. Safia Yusuf Abdi frykter at udokumenterte tall kan skade arbeidet med å bekjempe kjønnslemlestelse.

Tekst: Susanne Dietrichson  

 

I boka "Rundlurt, om innvandring og islam i Norge", hevder Storhaug, som er informasjonsansvarlig i Human Rights Service, at 70-80 prosent av somaliske jenter i Norge utsettes for kjønnslemlestelse. I et intervju i Aftenposten i dag innrømmer hun at tallet ikke kan dokumenteres, men understreker at hun bygger uttalelsen på sine egne erfaringer fra felten og på internasjonale eksperter.

 

Kritikkverdig

Safia Yusuf Abdi er sykepleier og født i Somalia. Hun jobber for å bekjempe kjønnslemlestelse både i Norge, gjennom stiftelsen Amatea og på et prosjekt i Somalia som er støttet av NSF.  Abdi sier hun ikke kan utelukke at så mange somaliske jenter i Norge rammes av kjønnslemlestelse, men synes det er kritikkverdig å gå ut med et tall når det ikke kan dokumenteres.

 

Ensrettet fokus

Hun stiller seg også undrende til at Storhaug kun fokuserer på somaliere, når det er andre grupper i Norge som også utsettes for kjønnslemlestelse, for eksempel kurdere og kvinner fra Tanzani, Uganda og Gambia.

- Kjønnslemlestelse er et veldig følsomt tema og det er viktig at vi dokumenterer alle våre påstander, hvis ikke kan hele prosessen bli skadelidende, understreker Abdi.

- Dette er et tabubelagt område og det uhyre viktig at vi som arbeider med det står sammen og utelukkende baserer oss på kunnskap, kunnskap og atter kunnskap.

 

Færre blir kjønnslemlestet

Siden Abdi begynte arbeidet med bekjempelse av kjønnslemlestelse i Somalia for fem år siden har andelen somaliske kvinner som blir kjønnslemlestet sunket fra 98 til 78 prosent. På bakgrunn av disse tallene, som hun kan dokumentere, synes hun Storhaugs antagelse om hvor mange somaliske kvinner i Norge som blir kjønnslemlestet høres høyt ut. Hennes arbeid for å bekjempe kjønnslemlestelse inngår i Regjeringens handlingsplan 2010 og en del av dette arbeidet består i å registrere alle mødre som er kjønnslemlestet som føder barn i Norge.

- Om to år vil vi kunne gå ut med dokumenterte tall på hvor mange kvinner i Norge som er kjønnslemlestet, sier hun.

 

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse