Ventet forhandlingsbrudd
Ti timer før fristen for årets tarifforhandlinger løp ut ble det brudd både i de statlige forhandlingene, kommunesektoren og i Oslo kommune. Årsaken var at det ikke var noen framgang i forhandlingene om ny tjenestepensjon.
Oppgjøret går nå til mekling.
Etter som meklingen er en lukket prosess, er det meklingsmannen som vil styre all informasjon.
Felles pensjonskrav
Året tariffoppgjør er et mellomoppgjør. Slike oppgjør pleier å være over før de fleste av oss har fått med seg at det har vært forhandlinger. Ikke denne gangen. Mellomoppgjøret 2009 kan vise seg å bli et at de vanskeligste på flere tiår.
De fire hovedsammenslutningene LO, Unio, YS og Akademikerne hadde tidlig i forhandlingene levert inn felles krav om tilpasset tjenestepensjon i offentlig sektor:
*Det kreves en fleksibel, brutto tjenestepensjonsordning.
*Fleksibiliteten gjennomføres slik at ny folketrygd sammen med tjenestepensjon gir incentiver til å stå lenger i arbeid og at arbeidsinntekt og pensjon kan kombineres uten avkorting i pensjonen.
*Tjenestepensjonsordningen gjøres gjeldende for alle med 20 prosent stilling eller mer.
*Det kreves at ytelsen ved 62 år i tidligpensjonsordningene er minst like god som i dagens afp-ordning.
*Det må ikke bli vanskeligere å kvalifisere til hel tidligpensjon ved 62 år enn til dagens AFP.
*Fra 65 år garanteres alderspensjon på minst 66 prosent av sluttlønn opp til 12 ganger grunnbeløpet i folketrygden ved 30 års opptjening.
*Særaldersgrensene sikres og videreføres med dagens ytelsesnivå
Det er disse spørsmålene meklingen i all hovedsak vil dreie seg om.
Kommunesektoren
Under lønnsforhandlingene i fjor ble Unio-kommune og KS enige om lønnsutviklingen for kommunalt ansatte i 2009. For flertallet av Unios medlemmer betyr det at de får et generelt lønnstillegg på 3,1 prosent, men minimum 9 000 kroner, fra 1. mai i år. I tillegg er minstelønnssatsene endret.
Likelønn har også stått på dagsorden denne gangen.
I forbindelse med avslutningen av fjorårets lønnsoppgjør ble partene enige om å opprette et partssammensatt utvalg. De skulle følge lønnsutviklingen i tariffperioden for utdanningsgruppene i kommunesektoren. Utvalget vil først sluttføre arbeidet i løpet av januar 2010.
- Vi beklager sterkt at vi heller ikke i dette tariffoppgjøret har fått gjort noe med llikelønnsforskjellene. Dette viser at partene ikke kan løse likelønnsutfordringene innenfor ordinære tariffoppgjør, sier forbundsleder Lisbeth Normann i NSF.
Partene er likevel enige om at det partsammensatte utvalget skal videreføre arbeidet.
Staten/Oslo kommune
I tillegg til pensjonssaken, skal man i staten og Oslo kommune også forhandle om lønn.
- Unio-stat krever et generelt tillegg til alle i staten med virkning fra 1. mai i år. Det mener vi tjener våre grupper best i årets oppgjør, sier Unios forhandlingsleder Arne Johannessen.
Målet er at både lønnsutvikling og lønnsnivå hos funksjonærer i staten skal gjenspeile funksjonærene i privat virksomhet. I 2008 var forskjellen på over 105 000 kroner.
Unio-Oslo kommune har også fremmet økonomiske krav. Kravet er et generelt tillegg på 2,3 prosent på lønnstabellen fra 1. mai. Dette innebærer en økonomisk ramme på om lag 5 prosent.
Spekter
Forhandlingene i Spekter er begrenset til å forhandlinger om lønnsreguleringer.
Partene lokalt er gitt en bestemt frist til gjennomføring av forhandlingene. Deretter skal resultatet vurderes av partene sentralt før det blir endelig vedtatt.
Spekter deltar ikke i pensjonsforhandlingene. Det skyldes at en del av Spekters medlemsvirksomheter har offentlig tjenestepensjonsordning med tiltilknyttet afp-ordning. Partene legger til grunn at endringer som eventuelt blir gjort i disse ordningene i kommunalsektor og i staten, også vil få virkning i Spekters medlemsvirksomheter.
Les mer på sykepleien.no under Tema Pensjon.
0 Kommentarer