fbpx Tilfreds med ansatte Hopp til hovedinnhold
Eldreomsorg

Tilfreds med ansatte

Nordmenn er utrolige fornøyde med de ansatte i eldreomsorgen. Der ligger de helt på toppen i Europa, viser tall som Sintef Helsetjenesteforskning har utarbeidet for KS.

Ingen andre folkeslag er så engstelige for å bli pleietrengende som folk som bor i Norge. Her ligger vi langt over både Frankrike, Sverige og Storbritannia. Men engstelsen viser seg å være uberettiget. Nordmenn er nemlig de som er mest tilfreds med de ansatte i helsetjenesten - mer enn både nabolandene og EU. 75% tror de vil få den hjelpen de trenger.

Vil ha 7,5 mrd mer
Nå bruker også den norske stat mer på helse per innbygger enn noe annet land, så det skulle kanskje bare mangle. Men KS-leder Halvdan Skard anslår likevel at kommunene trenger 7,5 milliarder kroner mer i økte inntekter for å kunne balansere kommuneøkonomien.
Kommunene har nytt godt av regjeringens krisepakke. Hele 20 prosent av landets kommuner har allerede gjort investeringer på sine sykehjem som et resultat av krisepakken. 41 av kommunene jobber med å bygge skoler og barnehager. Krisen har derfor ikke vært kritisk for kommunene, som likevel må regne med økte utgifter til sosialhjelp framover som følge av økende arbeidsledighet.
KS frykter også at tjenestepensjonene - som det forhanldes om nå - vil kunne påvirke kommuneøkonomien kraftig framover.

12% flere fagfolk
I følge Sintef mener eldre at de ansatte i eldreosmorgen gjør en bra jobb. Fire av fem hjemmeboende mener at de får de tjenestene de har behov for, mens 20 prosent er misfornøyd med at hjelpen ikke alltid kommer til avtalt tid.
På tre år har antallet fagpersonell økt med 12 prosent. Likevel ser KS store utfordringer i å skaffe seg nok kvalifisert personell i årene som kommer.
KS ønsker seg langt bedre legedekning i kommunene. Mangelen på sykepleiere i den kommunale eldreomsorgen vil gi store utsalg når eldrebølgen kommer for alvor.

Må kartlegge
KS-leder Halvdan Skard innrømmer nå at bemanningssituasjonen kan bli prekær i årene som kommer.
- Nå bør hver kommune i Norge kartlegge sitt framtidige kompetansebehov, sier Skard til Sykepleien,.

Norske kommuner trenger 7,5 milliard mer for å gå i balanse.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse