fbpx Vil mangle 13 000 sykepleiere Hopp til hovedinnhold
Nye beregninger fra SSB

Vil mangle 13 000 sykepleiere

Om Norge fortsetter å utdanne like mange sykepleiere årlig som vi gjør i dag, vil helsetjenesten mangle 13 000 sykepleiere i 2030. Det viser nye tall fra Statitistisk Sentralbyrå (SSB)

Hvert tredje år legger SSB fram sine framskrivninger om behovet for framtidig arbeidskraft i helsetjenesten. De nye tallene er enda dystrere enn de var for tre år siden. Modellbergeningen anslår nå at det vil være et underskudd på hele 38 000 årsverk i 2030. Særlig etter 2020 vil situasjonen være dramatisk.

40 000 helsefagarbeidere i manko
Om 20 år kan Norge mangle så mange som 40 000 helsefagarbeidere og 13 000 sykepleiere. SSB har da lagt seg på at utdanningstakten fortsetter på dagens nivå og at veksten i helsetjenesten er i tråd med den økonomiske veksten i resten av samfunnet. Men dette er et optimistisk anslag. Søkningen til sykepleierutdanningen går for tiden ned og det samme er trenden for helsefagarbeiderutdanningen. Her kan antallet nye helsefagarbeidere bli halvert i årene framover.

- Dramatisk
Underskuddet kan altså bli enda større enn de tallene som SSB nå opererer med. Hvordan dette skal løses, er et åpent spørsmål. Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen i Helsedirektoratet, som er oppdragsgiver for SSB-rapporten, betegner situasjonen som "dramatisk". Norge vil rett og slett ikke ha nok folk til å dekke alle oppgavene i helsetjenesten når befolkningen stadig blir eldre. I følge Larsen må større vekt på forebygging, innovasjon ogg bruk av ny teknologi redusere veksten i personellbehovet på lang sikt.

- Urealistisk
Studentrådgiver Morten Kristoffersen i NSF har ingen tro på at en økning av utdanningskapasiten skal løse morgendagens problemer.
- Det er helt urealistisk. Allerede i dag går maskinen på full guffe. Det er ikke mulig å ta opp flere studenter uten at dette vil gå utover kvaliteten på undervisningen.
Kristoffersen peker derimot på at samfunnet idag utdanner to sykepleiere for å få én. Utstrakt bruk av deltidsstillinger gjør at mange jobber for halv maskin - mot sin vilje. I tillegg er forholdene slik at sykepleiere kan se seg om etter bedre betalte og mer attraktive jobber.

- Sats på kvalitet
- I stedet for å øke utdanningstakten, bør vi heller styrke kvaliteten på utdanningen. Å få fram faglig trygge sykepleiere vil være den beste investeringen i helsetjenesten. Da vil også flere tørre å velge eldreomsorgen og kommunehelsetjenesten som karrierevei. Nøkkelen til en mer effektiv eldreomsorg er at kommunene klarer å bygge opp gode fagmiljøer der sykepleiere kan jobbe med sitt fag. I dag er det ikke slik. Da er det ikke rart sykepleiere heller ønsker å jobbe på sykehus inår det er ferdigutdannet.

Helsesøstre og jordmødre
SSB har regnet seg fram til at det vil være noe lavere vekst i etterspørselen for helsesøstere i framtiden, selv om det også her blir underdekning. Dette gjelder særlig når det skal legges større vekt på forebygging. På samme måte vil det være et underskudd på ca 300 årsverk i forhold til jordmødre.

Les mer om rapporten fra SSB

Last ned rapporten her










Å få fram faglig trygge sykepleiere er den beste investeringen for framtiden

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse