fbpx Svaret er nei Hopp til hovedinnhold

Svaret er nei

- Kan et sykehus nekte å ta imot sykepleierstudenter?

-Nei, sier NSFs studentrådgiver Morten Kristoffersen.

Studentrådgiver i NSF, Morten Kristoffersen, sier saken i utgangspunktet er enkel å ta stilling. Det vil si; dersom systemet for skikkethetsvurdering hadde fungert slik det er ment.

Nei!

- Mener du at en institusjon skal kunne nekte en student praksisplass dersom skolen mener de er skikket?

- Nei, og dersom en institusjon mener en student er uskikket, må de sende bekymringsmelding til skolen. Skolen må da ta stilling til om det er nødvendig med en særskilt kikkethetsvurdering av studenten, sier han.

Rettssikkerheten trues

Det er egne system og regelverk for å behandle det som kalles for "særskilte skikkethetsvurdering". Det skal være en slik nemnd ved hver skole. Avgjørelser som tas her, må bli stående.

- Rettssikkerheten til studentene trues dersom institusjonene ikke aksepterer avgjørelser gjort i skikkethetsnemnda, sier han.

Bekymringsmelding 

Samtidig understreker han at det er institusjonene som har ansvarer for pasientsikkerhet.

- Mener de en student er til fare for pasientene, må de straks sende en bekymringsmelding til skolen. I alvorlige tilfeller kan skolen utestenge studenten fra studiet etter vedtak i skikkethetsnemnda. Det forbauser meg at en slik sak ikke kan løses raskt mellom sykehus og skole, sier Kristoffersen.

Lov om universiteter og høgskoler

4-10.Utestenging etter skikkethetsvurdering

(1) Kongen kan fastsette at i enkelte utdanninger skal institusjonen vurdere om den enkelte student er skikket for yrket. Skikkethetsvurdering skal foregå gjennom hele studiet.

(2) Vitnemål for fullført utdanning forutsetter at studenten er vurdert som skikket for yrket.

(3) Styret selv eller institusjonens klagenemnd, jf. § 5-1, kan etter innstilling fra en egen skikkethetsnemnd vedta at en student ikke er skikket for yrket. En student som ikke er skikket for yrket, kan utestenges fra studiet.

(4) Vedtak om at en student ikke er skikket og om utestenging, treffes med minst to tredels flertall. Vedtak kan påklages av studenten etter reglene i forvaltningsloven. Departementet eller særskilt klageorgan oppnevnt av dette, jf. § 5-1 sjuende ledd, er klageinstans.

(5) Studenten har rett til å la seg bistå av advokat eller annen talsperson fra sak er reist i skikkethetsnemnda. Utgiftene til dette dekkes av institusjonen.

(6) Departementet gir forskrift om skikkethetsvurdering i de enkelte utdanninger.

Les også: Uskikket til yrket?

Det forbauser meg at en slik sak ikke kan løses raskt mellom sykehus og skole, sier Kristoffersen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse