fbpx Pengestrømmen Hopp til hovedinnhold
Sykepleierforskning:

Pengestrømmen

Slik finansieres forskningen i Helse Sør-Øst

1) Øremerket tilskudd fra Helse- og omsorgsdepartementet
Tilskuddet til forskning fordeles av Samarbeidsorganet (Universitetet i Oslo ? Helse SØ) etter faglig innstilling fra det regionale forskningsutvalget. Midlene tildeles i hovedsak etter utlysning i åpen konkurranse basert på en kvalitetsvurdering på tvers av fagområder. Søknader vurderes av eksterne fagfeller fra Norge og Norden i fire komité avhengig av fagområde/søknadskategori. Bevilgninger gis som hovedregel for inntil tre år av gangen.

I 2008 226 mill. kroner, i 2009 233,5 mill. kroner.

2) Strategiske midler fra Helse Sør-Øst RHF
Midlene fra RHF-ets egen budsjettramme fordeles av styret i Helse Sør-Øst RHF etter innstilling fra det regionale forskningsutvalget. En del av midlene tildeles etter utlysning i åpen konkurranse. Resten fordeles til ulike strategiske tiltak. Her inngår infrastruktur i form av kjernefaciliteter, teknologiplattformer, biobanker, metodestøtte og lignende, samt til enheter for utprøvende behandling. Deler av midlene vil bli satt av til miljøstøtte, for eksempel til støtte for nettverksaktivitet.
I 2008,113 mill. kroner fra tidligere Helse Øst og Sør, i 2009 163,4 mill kroner.

3) Helseforetakenes egne forskningsmidler
Driftsavtalen (oppdragsdokumentet) mellom RHF og det enkelte HF kan inneholde krav om avsetning av midler fra basisbudsjettet til forskning. Finansieringsrammene skal sikre forutsigbarhet og gi mulighet for langsiktig prioritering av forskningen. Inntektssystemet for helseforetakene omfatter en kompensasjon for forskningskostnader. Basisrammefinansieringen ved universitetssykehusene vil eventuelt bli påvirket av den pågående utredningen av universitetssykehusstrukturen og -funksjonen.

Tall for helseforetakenes totale ressursbruk til forskning synes gjennom NIFU Steps kartlegging, men er noe usikre.

4) Eksterne midler

Andre finansieringskilder er Universitetet i Oslo, Norges forskningsråd, frivillige organisasjoner, EU med mer. For stimulering av innovasjon generelt i samfunnet er det etablert et offentlig virkemiddelapparat. Internasjonale innovasjonstiltak er også ett av satsingsområdene og tildeles midler gjennom EUs 7. rammeprogram.

Det finnes ingen samlet oversikt over de eksterne midlene.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse