fbpx Kjønnsnøytrale titler: 43 forslag foreløpig Hopp til hovedinnhold

Kjønnsnøytrale titler: 43 forslag foreløpig

Etter vel en uke der Sykepleiens lesere har kunnet foreslå alternative titler til jordmor og helsesøster, har 34 personer kommet med 43 ulike forslag.

Jordmor har nå fått 25 alternative titler, mens helsesøster har fått 18. Noen titler har blitt foreslått flere ganger.

Fødselssykepleier og helsesykepleier ligger på topp med henholdsvis sju og ni forslagsstillere. Men også fødselspleier og fødselshjelper er foreslått av flere. Det samme gjelder helsepleier med fem stemmer, helserådgiver og helsekonsulent med tre stemmer hver.

Sykepleier-endelse

Mange av innsenderne begrunner sine forslag med at de synes det er naturlig å videreføre tradisjonen med at tittelen bør ende på sykepleier, slik det er for mange andre av sykepleiernes videreutdanninger.

En av forslagsstillerne, Kari Skrautvol, er førstelektor ved Høgskolen i Oslo. Hun synes det skal være komplementære titler, jordmor og jordfar, samt helsesøster og helsebror.

– De vil begge føre til positive navn til begge kjønn i en fortsatt historisk kontekst, argumenterer hun.

Kirsti Hånes Vartdal er en annen forslagsstiller som synes det blir rart å endre til komplementære titler.

– Ordet jordmor kommer av at fødselen skjedde på jordgolvet, og slik sett kan tittelen endres til jordfar. Men vi har en mer moderne tid nå. De fødende føder både stående, i luft, vann, seng og på golvet, skriver Vartdal.
Derfor synes hun at fødselspleier eller fødselssykepleier er bedre.

– Endelig

Intensivsykepleier og snart helsesøster, Grethe Strandhus Karlsen, er en annen forslagsstiller med sterke synspunkt på saken. Hun skriver:

"Endelig ser det ut til at vi skal få nye titler på jordmor og helsesøster. Har aldri forstått hvordan disse titlene har kunnet bestå så lenge i et land som er så bevisst på likestilling og kjønnsnøytrale titler.
Jeg er fra før intensivsykepleier, men holder nå på med helsesøsterutdanning. I denne sammenheng har jeg forstått hvor mye av min identitet som ligger i sykepleiernavnet. Jeg har stadig behov for å fortelle folk at jeg er sykepleier som videreutdanner meg til helsesøster. Føler at helsesøsternavnet oppfattes som mindre faglig. Som intensivsykepleier har jeg aldri opplevd dette. Alle skjønner at jeg er spesialutdannet sykepleier med den tittelen".
Siden alle videreutdanninger avhenger av at man er sykepleier i utgangspunktet, synes Karlsen at sykepleier bør være synlig i alle titler.

Fortsett å sende inn forslag.

Fristen er 26. mars. 27. mars trekker vi en vinner av 500 kroner.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse