fbpx BCG ut av vaksinasjonsprogrammet Hopp til hovedinnhold

BCG ut av vaksinasjonsprogrammet

Etniske norske barn skal ikke lenger vaksineres mot tuberkulose. Fra nå av prioriteres barn med familietilknytning til land der tuberkulose er utbredt..

En ny rapport fra Folkehelseinstituttet konkluderer med at BCG-vaksinen ikke lenger skal inngå som en del av barnevaksinasjonsprogrammet. 

Hanne Nøkleby, direktør for Divisjon for Smittevern i Folkehelseinstituttet understreker at BCG vaksinen har vært under revurdering med jevne mellomrom i en årrekke. 

Tilbys barn i risikogrupper
– Hvorfor har dere bestemt dere for å ta vaksinen ut av programmet akkurat nå? 

– Forrige utredning ble foretatt i 2000, og da ble avgjørelsen ikke å ta vaksinen ut av programmet, Grunnen til at vi tok problemstillingen opp på nytt igjen er at de landene i Europa som det er naturlig for oss å sammenligne oss med ikke lenger vaksinerer obligatorisk mot BCG, sier Nøkleby. 

Vaksinen skal derimot fortsatt gis til barn med økt risiko for å bli smittet med tuberkulose, samt tilbys til yngre personer som er særlig risikoutsatt for smitte. 

Innvandrere mest utsatt  
– Men er ikke tuberkulose mer utbredt i Norge i dag enn for tjue år siden?

– Jo, men det har med innvandring å gjøre. Det kommer innvandrere til Norge som allerede er smittet, men undersøkelser viser at disse stort sett bare smitter innad i sine egne miljøer. Nordmenn flest er derfor ikke mer utsatt for smitte i dag enn for tjue år siden. Vi har derfor kommet frem til at det er bedre å bruke ressursene målrettet; å gå aktivt inn med tiltak overfor dem som er i risikosonen.

NSF støtter rapporten
Astrid Grydeland Ersvik, leder i Landsgruppen av Helsesøstre i Norsk Sykepleierforbund forteller at også de støtter rapporten: 

– Vi har gitt høringsinnspill og støtter den konklusjonen arbeidsgruppen har kommet frem til. Med så lav forekomst av tuberkulose som det er i Norge i dag, mener vi at å bruke ressursene der smitten er størst er det beste. 

Grydeland er bekymret fordi vi stadig reiser mer og derfor er mer utsatte for smitte, men synes likevel det er riktig at dagens ordning er revurdert.

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet til høyre.

Du kan lese rapporten her
0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse