fbpx Slakter MRSA-veileder Hopp til hovedinnhold

Slakter MRSA-veileder

Bjørg Marit Andersen er skuffet over den nye veilederen om MRSA-smitte. Hun frykter at de nye anbefalingene vil gi økt dødelighet av MRSA-infeksjoner hos eldre.

– Hvorfor er det ikke bra at MRSA-pasienter på sykehjemmene får mer human behandling og slipper langvarig isolasjon?  

– De slipper langvarig isolasjon hvis de får en god sanering. Ved god sanering blir minst 95 prosent smittefrie. Disse pasientene skal aldri bli liggende på et rom alene over lang tid. Det må settes av mye personalressurser på dem, samtidig som de må få komme jevnlig ut på tur. Den nye veilederen åpner for mer smittespredning og resultatet blir at flere eldre smittes og vil kunne dø av MRSA-infeksjon. Det er ikke særlig humant, sier Bjørg Marit Andersen, overlege ved avdeling for sykehushygiene og smittevern ved Ullevål universitetssykehus.

– Å sette av mye personell til isolering på små sykehjem høres ut som en dyr modell?

– Det blir en bedre modell, fordi alle vinner på det. Folkehelseinstituttets forslag må bli fryktelig dyrt, for hvis sykehjemspasientene nå skal inn på sykehus, må de testes og isoleres. Det samme gjelder for helsepersonell. 

Hun understreker at de nye reglene også vil gjøre det vanskeligere for sykepleierstudenter som er i praksis på sykehjem. 

– Blir de smittet, må de saneres og følges opp. Dermed vil de kunne få avbrekk i studiene sine. De som er plaget med eksem, vil få mer langvarige problemer med å bli kvitt smitten. 

– Er det ikke noe positivt med den nye veilederen? 

– Jo, det er en forbedring at eksponeringstiden har blitt flytta til 12 måneder i stedet for seks. Nå kan vi spørre om pasienten har vært i kontakt med utenlandsk helsevesen de siste 12 måneder, i stedet for bare de siste seks. Også oppfølgingstiden for pasienter og personale som har blitt sanert, er utvidet fra seks måneder til 12. Det som er synd, er at dette bare gjelder i sykehus. Det burde ha vært slik i primærhelsetjenesten også.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse