fbpx Nye argusøyne på Kristines dødsfall Hopp til hovedinnhold

Nye argusøyne på Kristines dødsfall

Både sykepleieren som var på vakt da Kristine Nielsen døde og ledelsen på Olavsgården sykehjem i Harstad skal granskes av Statens helsetilsyn i Oslo. Det er sendt ut brev om mulig advarsel til sykepleieren.

I et omfattende brev datert 18. februar blir sykepleieren nå bedt om å svare på ti spørsmål knyttet til det som skjedde med 78-åringen som døde 14. juni 2005, og om forholdene på Olavsgården.

Har gransket
Saken er allerede blitt gransket av Helsetilsynet i Troms, som konkluderte med at det ikke fantes grunnlag for formelle reaksjoner. Riksadvokaten konkluderte med det samme da straffesaken havnet på hans bord i 2006. 

– Det har vært mye oppmerksomhet rundt denne saken, derfor bestemte vi oss for å se nærmere på den, sier en saksbehandler i Statens helsetilsyn som ikke ønsker å uttale seg offentlig. Hun bekrefter at brev er sendt til sykehjemsledelsen, og til sykepleieren. Der blir alle funnene i saken listet opp. 

Helsetilsynet i Oslo har ikke snakket med sykepleieren ennå. Sykepleien vet at obduksjonsrapporten, et båndopptak, pasientjournaler og dokumenter fra politiavhør står sentralt i saken. 


Føler seg sviktet
Sykepleieren fastholder at hun ikke har gjort noe galt og føler seg sviktet av Harstad kommune og av NSF. 

– Det har vært kjempetøft, og jeg har stått helt alene, sier hun. 

– Hva vil du si om pleien dere ga denne pasienten?

– Kristine fikk kjempegod pleie, vi var inne hos henne veldig ofte og fulgte henne godt opp.
Kristines datter, Karin Nielsen, mener derimot at moren fikk uforsvarlig pleie over tid, og at dette medvirket til dødsfallet. Hun hevder blant annet at moren ble liggende gjennomvåt i sengen. 

78-åringen døde etter en lungebetennelse, og under obduksjonen ble det funnet bindevevsdannelse og blødning i lungene som skyldes kjøtt som pasienten fikk i vrangstrupen eller ved brekning. Lydbåndopptaket fra hennes siste timer i live har fanget opp gurglelyder fra Kristine mens hun ble matet. Kvinnen hadde svelgeproblemer.

Sykehjemmet kan få kritikk eller pålegg om Helsetilsynet finner klandreverdige forhold. Dersom forholdene ikke rettes kan reaksjonen bli dagmulkter, men ifølge fagsjef Jostein Vist ved Statens helsetilsyn skjer dette ytterst sjelden.

Kristine fikk kjempegod pleie, vi var inne hos henne veldig ofte og fulgte henne godt opp.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse