fbpx Færre sykemeldinger med tilrettelegging Hopp til hovedinnhold

Færre sykemeldinger med tilrettelegging

Gravide arbeidstakere som jobber på kvelden og natten eller går i turnus, har mye å hente på tilrettelegging.

Det viser en ny studie fra Statens Arbeidsmiljøinstitutt (Stami).

Rundt 60 prosent av alle gravide blir sykemeldt i løpet av svangerskapet. Arbeidsgivere er lovpålagt å tilrettelegge for den gravide, men ikke alle gjør dette. Nå viser det seg at gevinsten ved tilrettelegging kan være stor:

23 000 gravide undersøkt
- Vi har sett på 23 000 gravide som var i jobb og som ikke var sykmeldt i uke 17, det vil si midt i svangerskapet. Trettien prosent av disse ble sykmeldt mer enn to uker i løpet av de neste 14 ukene, sier Petter Kristensen, forsker ved Stami.
Ifølge Stami ble sykefraværet i studien koblet opp mot hvorvidt den gravide selv mente at hun trengte tilrettelegging på arbeidsplassen. 

Mye å hente for nattarbeidere
De spurte kunne man krysse av på om de mente tilrettelegging ikke var nødvendig, om tilrettelegging var nødvendig, men ikke gjennomført og om tilrettelegging var nødvendig og gjennomført.
Og tallene er tydelige - tilrettelegging lønner seg:
De som trengte tilrettelegging og hadde fått det, hadde 11 prosentpoeng lavere risiko for fravær i løpet av de 14 ukene enn de gravide som hadde behov for tilrettelegging men som ikke hadde fått en slik ordning.
Gravide som jobber turnus eller som jobber på kvelden eller natten, hadde særlig utbytte av tilrettelegging av arbeidsmiljøet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse