fbpx Funn overrasker: Ville finne ut om tang og sugekopp gir mer fødselsangst Hopp til hovedinnhold

Funn overrasker: Ville finne ut om tang og sugekopp gir mer fødselsangst

Bildet viser en nyfødt baby.

Kvinnene ble spurt om hvilke følelser de har knyttet til fødselen. Svaret overrasket forskeren.

I Norge er det ganske vanlig å bruke tang eller sugekopp under forløsning. I en av fem førstegangsfødsler gjøres denne type intervensjon, ifølge Folkehelseinstituttet.

Sindre Grindheim, som er fødselslege og stipendiat, har undersøkt hvordan kvinner opplever at det blir brukt slike hjelpemidler.

«Vi hadde trodd at en sånn type intervensjon ville ha påvirket fødselsopplevelsen mer negativt enn den viser seg å gjøre», sier han til Universitetet i Bergen sine nettsider.

Ikke signifikant økning

Grindheim er førsteforfatter av en studie som inkluderer om lag 420 førstegangsfødende som fødte vaginalt. Omtrent en tredel var forløst med sugekopp, en tredel med tang og en tredel hadde født spontant.

Kvinnene svarte på et spørreskjema, der de blant annet ble spurt om hvilke følelser de har knyttet til fødselen, om opplevd kontroll, og frykt og redsel for seg selv og barnet. 

Studien viser ingen signifikant sammenheng mellom måten barnet ble forløst på, og risikoen for å få fødselsangst.

«Når vi sammenlikner de to gruppene, altså de som fikk forløst barnet uten hjelpemidler, og de hvor det ble benyttet tang eller vakuum, ser vi at det er en liten økning i risikoen for fødselsangst, men den er ikke signifikant», forteller Grindheim.

Tidligere studier har vist litt ulike resultater. Sindre Grindheim forklarer at det for det meste har vært små studier, og at studien han har gjort er den første singelsenterstudien. Det vil si at alle kvinnene som har besvart spørreskjema, har født på samme klinikk.

Mer enn det kvarteret

Fra før er det vist at akutt keisersnitt er den fødselsopplevelsen som gir størst risiko for å utvikle fødselsangst. 

Hvorfor ikke forløsning med tang eller vakuum ser ut til å påvirke kvinnenes fødselsopplevelse negativt, kan han bare spekulere om.

«En fødsel er gjerne så mye mer enn det kvarteret som forløsningen tar. Kanskje det er andre elementer i fødselen som betyr mer, og som overskygger akkurat den delen av opplevelsen», sier Grindheim.

Han viser til kvalitative studier som er blitt gjort og som viser at god kommunikasjon, medbestemmelse og partnerstøtte er viktige faktorer for en god fødselsopplevelse.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse