fbpx Samler mennene på sykepleie i Ålesund Hopp til hovedinnhold

Samler mennene på sykepleie i Ålesund

Bildet viser mannlige sykepleierstudenter som steller medstudent.

– Mennene ble møtt med stereotypiske holdninger, sier universitetslektor Gunhild Thunem.

Siden 2018 har hun jobbet med Ole-nettverket ved NTNU i Ålesund. Det er et tilbud til mannlige sykepleierstudenter, der de kan finne et faglig og sosialt fellesskap.

– Hvem er Ole?

– Det henspiller på en mannlig student som skrev bachelor om å være mann og sykepleierstudent, forteller universitetslektor Gunhild Thunem.

– Han sa at hvis man søkte på NTNU og jenter, så kom det opp et Ada, et eget prosjekt for å få flere kvinner til å fullføre studier i teknologi. Men søkte man på NTNU og gutter, så kom det ingenting. «Det burde kommet opp Ole», sa han som eksempel. Og så tenkte vi at Ole, det er jo et vanlig navn, og det er mange som heter Ole på NTNU. Så da fikk nettverket navnet Ole.

NTNU har nå laget en nettside som informerer om tiltak for gutter ved NTNU.

Kjente seg ikke igjen

Dybdeintervjuer med tre menn som avsluttet bachelor samme år, bidro med mange gode refleksjoner.

– Blant annet at pensum var svært kjønnet og at sykepleieren ble omtalt som hun og pasienten som han, og det ble underbygget av illustrasjonene. Flertallet av lærerne var kvinner og det var vanskelig å finne mannlige rollemodeller.

I tillegg ble mennene møtt med stereotypiske holdninger til hva slags sykepleier det ble forventet at de skulle bli.

I Ole-nettverket er de opptatt av at studentene får møte rollemodeller, og ikke bare rollemodeller som jobber med akuttmedisin.

– Vi ønsker å vise bredden i yrket og utallet av valgmuligheter både i jobb og videreutdanning, sier Thunem.

Hun forteller at en av de første Ole'ne nå er helsesykepleier. 

Bildet viser to gutter med en modell av er hjerte.

Menn i flertall

– Er det blitt flere mannlige sykepleierstudenter hos dere med Ole?

– Det er helt umulig å si, sier hun.

– Vi har ikke holdt på så lenge, og det er mange ulike faktorer som påvirker studievalg. Vi har heller ikke vært mest opptatt av å rekruttere flere mannlige studenter, men sørge for at de som begynner finner seg til rette og gjennomfører.

Hun opplever at de mannlige studentene setter stor pris på nettverket. Og sier at utdanningen har gjort flere grep, som å passe på at det alltid er flere menn sammen i en gruppe.

De er også opptatt av å tenke på hvilke caser de presenterer, og oppfordrer praksis til å la mannlige studenter ha mannlige veiledere, dersom det er mulig.

Ikke så spesielle

– Har du hatt aha-opplevelser selv?

– Jeg har fått øynene opp for hvordan vi møter mennene, og hvilke utfordringer de møter på veien til å bli sykepleier, sier Thunem. 

– Og jeg har møtt holdninger som sjokkerer meg litt. Som for eksempel spørsmål om hvordan vi tør å gjøre mennene så «spesielle». Jeg svarte at mennene er ikke så spesielle, men det er spesielt at de er så få. Jeg opplever ikke at det kommer sånne spørsmål når kvinner er i mindretall.

– Hvordan har de mannlige studentene tatt imot Ole?

– Ole blir tatt godt imot, sier hun.

Og forteller at de er opptatt av å la studentene sitte i førersetet. Det er studentene som planlegger møter og bestemmer hvilke rollemodeller de ønsker å treffe.

– Vi får tilbakemeldinger på at nettverkene er med på å styrke deres identitet som fremtidige sykepleiere og at det er behov for mannlige sykepleiere, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse