fbpx Helseplattformen: Beholde, skrote eller analysere? Hopp til hovedinnhold

Ola Borten Moe er jokeren i spillet om Helseplattformens fremtid

Bildet viser Ola Borten Moe

Stortingspolitikerne debatterer heftig om Helseplattformens fremtid. Votering er planlagt klokken 15.

Det pågår en intens debatt om hvorvidt journalsystemet i Midt-Norge bør fortsette som planlagt, om det trengs omfattende endringer, eller om man skal utrede om hele prosjektet bør skrinlegges.

Ola Borten Moe er jokeren

Arbeiderpartiet og Høyre har gått inn for å bevare systemet, og nå sier altså Borten Moe ifølge NTB, at han er enig i dette. Han vil i så fall gå imot eget parti. Høyre og Aps forslag om å bevare Helseplattformen, kan dermed få flertall.

Kostet sju milliarder så langt

Fra Stortingets talerstol tirsdag ettermiddag pekte Sp-representanten fra Trøndelag på at verken Riksrevisjonen eller kommunerevisjonen har anbefalt å kutte ut systemet, men heller å forbedre det.

– Det er en dårlig idé å sette en strek over alle de nesten 7 milliarder kronene som er brukt på dette. Jeg kommer ikke til å stemme for en skroting av Helseplattformen, slo han fast.

SVs nestleder Marian Hussein sier hun er enormt skuffet.

– Jeg er enormt skuffet over Borten Moe. Helseplattformen har vært et mareritt for de ansatte i regionen og har satt pasientsikkerheten i fare. At han nå velger å heller støtte Arbeiderpartiet og Høyre som er ansvarlig for dette uføret, er helt uforståelig, sier hun til NTB mens debatten pågår.

Kommer ikke til å stemme

Senterpartiet, SV, Rødt, KrF, Pasientfokus, Frp, Venstre og MDG har alle sagt at de vil stemme for en utredning av å skrote Helseplattformen. Men den uavhengige representanten og tidligere FrP-eren Christian Tybring Gjedde er også en joker.

En votering i saken er ventet rundt klokka 15.

Forslag fra Ap og H kan få flertall

Høyre og Arbeiderpartiet har fremmet følgende forslag som kan få flertall om Borten Moe stemmer for:

«Stortinget ber regjeringen sørge for åpne og uavhengige økonomiske, samfunnsmessige, kvalitetsmessige og juridiske analyser av fordeler og ulemper for sykehus, kommuner, fastleger og pasienter ved journal- og samhandlingsløsningen Helseplattformen. Analysene må se hen til alternativer med videreføring og forbedring eller løsninger basert på eksisterende alternativer i markedet. Stortinget orienteres senest i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2026».

– Slik kan vi ikke holde på

– Det er skapt stor usikkerhet rundt Helseplattformen og Høyre mener det er behov for en uavhengig og bred analyse av fordeler og ulemper, som også inkluderer kommunene og fastlegene, sier Høyres helsepolitiske talsperson, Tone Wilhelmsen Trøen, i en e-post til Sykepleien.

Hun mener partier som tar til orde for avvikling uten at det foreligger et bredt kunnskapsgrunnlag, tar stor risiko på vegne av pasienter og helsepersonell i Helse Midt. 

– Flertallet på Stortinget vil nå utrede deler av dette uten å sette en tidsfrist – slik kan vi ikke holde på, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse