Prosjekt for sikrere legemiddelhåndtering vant Forbedringsprisen
Årets Forbedringspris gikk til samhandlingsprosjektet «Farmasøyt i hjemmetjenesten» i Tromsø.
Det er kjent at det ofte oppstår feil i hjemmeboende brukere sine legemiddellister. Spesielt skjer dette i overgangene mellom sykehus og kommunehelsetjeneste.
– Denne pasientgruppen er ofte innom flere omsorgsnivåer og har ofte flere behandlere. Det øker risikoen for feil i legemiddellisten. Pasientene faller lett mellom flere stoler, siden de ofte er for syke til å komme seg på apoteket eller fastlegen, men for friske til å få sykehjemsplass, sier Ellen Riksvold, kommunefarmasøyt i Tromsø kommune i en pressemelding.
I dag fikk hun og kollegene i Tromsø kommune, Midtbyen hjemmetjeneste og Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Troms Forbedringsprisen for sitt innovasjonsprosjekt.
Prisen ble delt ut på Pasientsikkerhetskonferansen i dag, fredag 25. november av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.
Tryggere legemiddelhåndtering
Målet med innovasjonsprosjektet har vært å gjøre legemiddelbehandlingen til pasientene bedre, men også å synliggjøre behovet for farmasøyter i klinisk arbeid i hjemmetjenesten.
Ifølge de involverte i prosjektet kan løsningene overføres til andre kommuner, og de tar gjerne imot besøk for å vise frem hvordan de jobber.
Råd: Vær tilgjengelig for de ansatte
På spørsmål om hva slags råd de vil gi til andre som ønsker å oppnå de samme resultatene, svarer de:
– For at man skal lykkes, er det viktig å ha nærhet til tjenesten og være lett tilgjengelig for de ansatte. Ved implementering av tjenesten er det viktig med forankring i ledelsen. Det er også veldig viktig med interesse hos de ansatte og farmasøyten selv, og at enheten er interessert i forbedringsarbeid, sier Heba Jawad, farmasøyt ved Nordøya hjemmetjeneste i en pressemelding.
1 Kommentarer
Ann-Cecilie Hopøy
,Synd at rett kompetanse på rett sted tar flere 10-år å få gjennom. I andre bransjer er det en selvfølge. Jeg er glad for dette, men også trist på negne av alle pasienter som har redusert livskvalitet som kan medfølge dagens system. Det burde selvfølgelig vært farmasøyter alle steder det drives medikamenthåndtering i større kvantum. Hurra for prosjektet, og må fremtiden bli bedre for alle.