fbpx Nesten 23 000 har blitt registrert koronasmittet flere ganger Hopp til hovedinnhold
Siste nytt:

Nesten 23 000 har blitt registrert koronasmittet flere ganger

SISTE KORONANYTT: Under er dagens viktigste koronanyheter klippet fra andre medier. Saken oppdateres utover dagen. Videografikk: Hilde Rebård Evensen / Motion Array / Mostphotos

Fredagens korona-nyheter. Saken oppdateres.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at 22 923 personer i Norge har hatt korona flere ganger. Helsedirektør Bjørn Guldvog skylder på omikronvarianten.

I sin siste ukerapport skriver Folkehelseinstituttet at antallet reinfeksjoner har økt de siste ukene.

– Det handler dels om at vi har fått en ny smittsom virusvariant som gjør at mange nå blir smittet på nytt, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til P4.

Antall reinfeksjoner, altså personer som får bekreftet smitte flere ganger, har de siste fire ukene utgjort 5 prosent av alle påviste tilfeller. Det er også registrert 83 mulige tilfeller der folk har vært smittet tre ganger i løpet av pandemien.

Guldvog sier at vi må være forberedt på at mange vil bli smittet på nytt. Han tror at det også vil bli normalt å bli smittet av viruset årlig.

FHI understreker at tallet på reinfeksjoner må sees i sammenheng med at man 24. januar i år endret definisjonen av en reinfeksjon. Tidligere ble det regnet som reinfeksjon dersom tilfellet ble meldt minst seks måneder etter at man først ble smittet, mens det nå regnes som en reinfeksjon hvis et nytt tilfelle meldes minst 60 dager etter første smitte.

Omikrontoppen kan være nådd

Vi kan ha nådd toppen av smittebølgen og eventuelt bikket så vidt over den, mener Folkehelseinstituttet (FHI).

– Norge er på vei mot en så stor grad av befolkningsimmunitet at smitten vil gå ned uten tiltak, sier smitteverndirektør Geir Bukholm til VG.

Det betyr at det er en grunnimmunitet i befolkningen som gjør at reproduksjonstallet – altså hvor mange personer hver koronasmittede person smitter videre – faller under 1. FHI tror at smitten kan falle også selv om man fjerner de siste koronarestriksjonene.

Det kan likevel ta tid før man merker dette på sykehusinnleggelser og sykemeldinger. Toppen av effektene av koronasmitte kan nemlig ligge en uke eller to frem i tid, ifølge Bukholm.

Regjeringen har tatt sikte på å oppheve de siste koronarestriksjonene innen 17. februar, men har åpnet for at det kan skje tidligere. Det dreier seg om anbefalingen om én meters avstand, bruk av munnbind, testing og krav om fire dagers isolasjon ved smitte.

Torsdag bekreftet Helsedirektoratet at de har sendt sine siste faglige råd til regjeringen, skriver TV 2.

– Vi mener det er et mulighetsrom for videre lettelser i tiden fremover, men kan ikke si noe mer detaljert før regjeringen har behandlet dette, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til kanalen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse