FHI: Tredje vaksinedose kan gis personer under 45 år før jul
Her er dagens pandemi-nyheter. Artikkelen oppdateres.
FHI med gode nyheter (Publisert 13:40)
Personer under 45 år kan få tredje dose med koronavaksine før jul hvis regjeringen sier ja, opplyser vaksinesjef Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet.
Folkehelseinstituttet (FHI) jobber nå med å sin faglige vurdering av vaksinasjon i aldersgruppen 18–45 år, slik at dette ikke skal forsinke vaksinasjonstempoet, sier vaksinesjef Geir Bukholm i FHI til VG.
– Det vil kunne åpne for vaksinasjon av dem i denne gruppen som har langt nok intervall allerede nå, sier han.
Det må gå fire og en halv måned mellom andre og tredje dose, og personer under 45 år kan få tredje dose dersom intervallet er langt nok, bekrefter Bukholm.
– Ja, det vil være aktuelt dersom regjeringen bestemmer det. Den endelige avklaringen vil komme raskt.
FHI får tilbakemeldinger fra flere kommuner om at det er ledige armer og ikke nødvendigvis kapasiteten det nå står på.
– Alle praktiske planer for utsending av vaksiner til kommunene bygger nå på en forutsetning om at alle som er 18 år og eldre, skal få tilbud om en oppfriskningsdose, dersom intervallet er langt nok, sier han.
Alle over 45 år skal få tilbud om tredje dose innen midten av januar, og regjeringen har tidligere sagt at befolkningen mellom 18 og 45 år skal få tilbud om tredje dose før påske.
Tysklands helseminister advarer om «massiv» femte koronabølge (Publisert 14:41)
Tyskland står overfor en femte koronabølge som drives fram av omikonvarianten, sier helseminister Karl Lauterbach.
Under et besøk i Hanover sa helseministeren at utfordringen kan bli større enn det Tyskland har opplevd til nå. Han viser til hvordan omikron sprer seg raskt i Storbritannia.
– Jeg forventer en massiv bølge. Vi må anta at omikronvarianten, som vi nå står overfor, og som vi etter mitt syn ikke kan hindre, vil utgjøre en kraftig utfordring for vårt helsevesen og for samfunnet som helhet, sa Lauterbach.
Helseministeren sa at følgene for samfunnet vil bli store, selv om symptomene på sykdommen kan vise seg å være svakere. Han mener at antallet dødsfall kanskje kan holdes nede i et par-tre uker, men at økningen i smitte vil bli så stor at denne effekten vil snu.
383 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus – tolv flere enn dagen før (Publisert 12:29)
Fredag var 383 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på tolv pasienter fra dagen før.
Det er det høyeste antall innlagte siden 15. desember 2021, da det var 375 innlagte koronapasienter i Norge.
70 av pasientene får respiratorbehandling, og 118 ligger på intensivavdeling.
Det er sju flere på respirator og like mange på intensivavdeling som dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt fredag.
254 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 61 er innlagt i Helse vest, 41 er innlagt i Helse Midt-Norge, og 27 er innlagt i Helse nord.
88 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, tolv er innlagt hos Helse Midt-Norge, tolv er innlagt hos Helse vest, og seks er innlagt hos Helse nord.
Siden februar i fjor har 339.008 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser fredagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).
324 nye koronatilfeller i Bergen (Publisert 12:31)
Det er registrert 324 nye smittede i Bergen det siste døgnet, seks færre enn samme dag i forrige uke.
De smittede fordeler seg slik i aldersgruppene: 16 (0-5 år), 54 (6-12 år), 32 (13-19 år), 60 (20-29 år), 61 (30-39 år), 54 (40-49 år), 31 (50-59 år), 11 (60-69 år) 1 (70-79 år) og 4 (over 80).
To beboere på sykehjem er blant de smittede. Det ble testet totalt 3017 personer torsdag.
De siste sju dagene er det i snitt registrert 310 smittede per dag. Totalt er nå 19 131 smittet i Bergen.
FHI ser også tegn til at omikronvarianten ikke har spredt seg like raskt som fryktet (Publisert 10:58)
Smittetallene har falt to dager på rad, og det gir Folkehelseinstituttet tro på at tiltakene virker.
De siste to ukene har det i gjennomsnitt blitt registrert 4805 tilfeller daglig. Trenden er fortsatt stigende, men for første gang på flere uker har smittetallene falt to dager på rad, melder TV 2.
Det gir grunn til håp, selv om det er for tidlig å si om det er en varig trend, mener fagdirektør Frode Forland ved Folkehelseinstituttet (FHI).
– At smitten går ned nasjonalt og i Oslo er et første positiv signal på at kanskje tiltakene vi har satt inn, begynner å virke, sier fagdirektøren.
FHI ser også tegn til at omikronvarianten ikke har spredt seg like raskt som først antatt. Rundt 5 prosent av prøvene på landsbasis er omikron, men andelen er i ferd med å bli høyere i Oslo. Dette ligger likevel langt under den utviklingen man har sett i Storbritannia, der omikronsmitte står for 30 prosent av tilfellene på landsbasis.
I tillegg peker stadig mer i retning av at omikron gir mildere sykdom enn tidligere koronavarianter, ifølge FHI. Det er større sikkerhet knyttet til at varianten er mer smittsom, men vaksiner ser ut til å beskytte mot alvorlig sykdomsforløp.
Steen om smittetallene: Jeg er forsiktig optimist (Publisert 12:13)
Det er registrert 836 nye koronasmittede i Oslo siste døgn, det laveste antallet på elleve dager. Helsebyråd Robert Steen er «forsiktig optimist».
– Den massive innsatsen vi gjør i Oslo for å øke kapasiteten på vaksinering og testing, vil gi resultater, men jeg tror det er for tidlig å si at vi ser effekten av det allerede nå. Jeg velger allikevel å være forsiktig optimist, sier Steen til NTB.
Tiltakene som er innført, virker hvis vi etterlever dem, mener han.
– Den innsatsen vi alle gjør nå, vil på sikt gi nedgang i smitten, sier Steen.
Han påpeker videre at det er viktig at flere vaksinerer seg og tar tredje dose for å ikke øke belastningen på et allerede presset helsevesen.
79 nye smittede i Trondheim siste døgn (Publisert 11:29)
Det siste døgnet er det registrert 79 nye smittetilfeller i Trondheim. Av disse er 28 under 20 år, opplyser kommunen.
Ifølge tallene fra Trondheim kommune er 19 av smittetilfellene elever i barneskolen, mens tre er barnehagebarn. Det er registrert fire smittetilfeller på ungdomsskolenivå.
Den største andelen smittede er personer over 31 år, som står for 36 av de 79 nye smittetilfellene.
Ifølge kommunen har over 40 tannleger og tannlegeassistenter i Trondheimsområdet nå meldt seg til tjeneste for å bistå med vaksinering. Kommunen har også bedt Forsvarets sanitet om å bistå.
På St. Olavs hospital er det fredag morgen 21 pasienter innlagt med covid-19. Det er én mer enn i går, skriver Adresseavisen.
Besøksforbud, men med noen unntak (Publisert 10:25)
På grunn av smittesituasjonen innfører Helse Møre og Romsdal besøksforbud på alle sine sykehus og institusjoner fra og med fredag.
Det skriver helseforetaket på sine nettsider.
Årsaken er smittesituasjonen både på landsbasis og i fylket.
Besøksforbudet gjelder blant annet sykehusene i Ålesund, Molde, Volda og Kristiansund, samt flere behandlingsinstitusjoner innen rehabilitering, rus og psykiatri.
Det gjøres dog flere unntak, blant annet for pårørende til kritisk syke, ledsagere til pasienter under 18 år og partnere til gravide og fødende.
Også ledsagere til pasienter som har vanskelig for å gjøre seg forstått, eller som er nødvendige for å få gjennomført behandlingen, omfattes av unntaket
De som får besøke sykehus og andre helseinstitusjoner må blant annet bruke munnbind, holde avstand og avtale tid for besøk på forhånd.
Munnbindpåbudet gjelder ikke for personer under 12 år, eller for de som av medisinske årsaker ikke kan benytte munnbind.
Helse Møre og Romsdal hevet beredskapen til gult nivå i forrige uke.
Færre sykehusinnleggelser av omikron i Sør-Afrika (Publisert 10:32)
Smittetallene i Sør-Afrika har nådd en ny rekord denne uken, men det blir registrert færre sykehusinnleggelser enn i tidligere bølger av pandemien.
– Sykehusinnleggelsene øker ikke i samme dramatiske tempo som ved tidligere smittebølger, forteller Michelle Groome ved National Institute for Communicable Diseases (NICD) i Sør-Afrika.
– Vi ser en økning, men det er en relativt liten økning, i antallet dødsfall, fortsetter hun.
Onsdag registrerte Sør-Afrika sitt høyeste smittetall gjennom pandemien, et resultat av omikronvarianten som raskt sprer seg i landet.
Sør-Afrikas helseminister Joe Phaahla tror at de færre sykehusinnleggelsene skyldes vaksinedekningen i landet, spesielt blant de eldre. Omtrent 31 prosent av befolkningen er fullvaksinert, men tallet er 66 prosent blant de over 60.
Gode nyheter for Oslo (Publisert 08:55)
Det er registrert 836 nye koronasmittede Oslo-borgere siste døgn. Det er 314 færre enn samme dag forrige uke, og det laveste antallet nye smittede på elleve dager.
Det viser tallene kommunen publiserer på sine nettsider. De siste to ukene er det i snitt blitt registrert 1004 smittede per dag.
Smittetallene er høyest i Søndre Nordstrand bydel. Her er det et smittetrykk på 2956 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene. Deretter følger Bjerke og Gamle Oslo bydel med henholdsvis 2860 og 2286.
Tallene er lavest i Nordre Aker bydel, der smittetrykket er om lag det halve av smittetrykket på Søndre Nordstrand. Deretter følger Sagene og Østensjø.
Smittetoppen i Oslo var 14. desember 2021 med 1194 tilfeller på ett døgn.
Til sammen er nå 85.757 Oslo-borgere registrert koronasmittet siden mars i fjor.
0 Kommentarer