fbpx Helsepersonell i Italia: I vår ble de klappet for, nå trakasseres de Hopp til hovedinnhold

Helsepersonell i Italia: I vår ble de klappet for, nå trakasseres de

Bildet viser en intensivstue.

«Vi har gått fra å bli feiret som helter til å være smittebærere», sier sjefen på en intensivavdeling i Milano.

Italia, som er inne i covidbølge nummer to, opplever hundretalls av dødsfall hver dag. Bare i løpet av onsdag denne uken ble det registrert 753 dødsfall relatert til covid-19.

Samtidig opplever landet mangel på helsepersonell, ifølge britiske The Guardian.

Helsepersonell sier de blir trakassert

Avisen siterer visepresidenten i den italienske legeforeningen, Giovanni Leoni: «Det har blitt flere senger og respiratorer, men antall personell er omtrent det samme».

Leoni peker på at arbeidsbyrden blir mye større for det personellet de har, og at dette er et stort problem, siden det ikke er lett å rekruttere anestesiologer eller sykepleiere som kan jobbe med kritisk syke.

Ifølge The Guardian har flere leger valgt å forlate yrket eller å pensjonere seg tidlig, etter opplevelsene i den første covidbølgen i vår.

Siden starten av pandemien har Italia hatt nesten 1,3 millioner registrerte tilfeller og i overkant av 42 000 dødsfall, ifølge Who.

Ifølge The Guardian opplever helsepersonell å bli trakassert.

Giacomo Grasselli, lederen for en annen intensivavdeling i Milano, har vært med å gjøre en undersøkelse blant 627 leger i Lombardia, den regionen Milano ligger i. Undersøkelsen viser at 1 av 4 hadde opplevd å være mål for trakassering eller aggresjon.

Lapper på heisdøren

Det kunne dreie seg om lapper på heisdøren, adressert til legen, og med henstilling om ikke å ta heisen fordi han eller hun kan være smittet med covid. Eller foreldre som nekter barna å leke med barn av leger.

«Vi har gått fra å bli feiret som helter til å være smittebærere», sier Grasselli.

Til The Guardian sier Grasselli at folk anser legene som ansvarlige for de strenge koronatiltakene, som tar fra folk friheten og har konsekvenser for økonomien.

«Paradoksalt nok er det vanskeligere å jobbe nå, enn i mars og april», sier Grasselli. «Vi advarer om at hvis ikke infeksjonsraten går ned, så vil vi slippe opp for senger. Basert på det, bestemmer politikerne tiltak. Men så kommer det andre på tv og sier vi terroriserer folk, og at alt er overdrevet. Folk blir forvirret, og de har mindre toleranse for helsepersonell.»

Grasselli har tidligere blitt intervjuet av NRK om korona i Italia, og har deltatt på et webinar i regi av Helsedirektoratet i mars, der han delte erfaringer fra koronautbruddet i Italia.

Fakta
Medisinsk innsatsteam reiste til Lombardia

I april var situasjonen med covid-19 så alvorlig i Italia, at landet bad om internasjonal hjelp. Norge sendte medisinsk innsatsteam, som hjalp til på et sykehus utenfor Bergamo. Her forteller anestesisykepleier Janecke Engeberg Sjøvold om oppdraget:

Italiateam tilbake i Norge: En veldig følelsesmessig opplevelse

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse