Ja til begrenset bruk av NIPT
Blodprøven NIPT blir et alternativ for kvinner som tilbys morkakeprøve eller fostervannsprøve etter KUB-test.
NIPT-test (non-invasive prenatal testing) tilbys altså ikke i stedet for dagens KUB-test (kombinert ultralyd og blodprøve), slik Bioteknologirådet har anbefalt. Helseminister Høie har i stedet valgt å høre på Helsedirektoratet, som anbefaler en strengere bruk.
Les også: Helsedirektoratet anbefaler NIPT
Ikke fare for spontanabort
I dag får kvinner med økt risiko for avvik hos fosteret tilbud om KUB-test. Dette gjelder for eksempel alle over 38 år, fordi høy alder medfører høyere risiko for avvik hos barnet. En KUB-test angir en risiko for mulig avvik, og de med høy risiko har til nå fått tilbud om ytterligere undersøkelse med morkake- eller fostervannsprøve. Slike prøver medfører en risiko for spontanabort. NIPT vil bli et alternativ til disse prøvene. Gevinsten er at NIPT ikke gir risiko for spontanabort. NIPT krever bare en blodprøve av kvinnen.
Mindretall mot
Det har vært debatt rundt NIPT, fordi denne testen potensielt kan gi mulighet til mye kunnskap om fosteret, som for eksempel kjønn, før abortgrensen på 12 uker går ut.
Bioteknologirådet anbefalte nylig å erstatte KUB med NIPT fordi NIPT er mer treffsikker i å diagnostisere trisomier. Men et mindretall på to gikk mot, fordi de mener teknologien er så banebrytende at det bør gjøres en samlet vurdering av hvordan Norge som et samfunn vil organisere fosterdiagnostikk.
Kritiske i KrF
I regjeringen er det ikke full enighet om å tillate NIPT. Krfs Olaug Bollestad sier til NRK at hun ikke ønsker en intensivert jakt på barn med kromosomavvik. Helseministeren avviser dette, og sier dette handler om å skåne 460 kvinner i året fra undersøkelser med risiko for spontanabort.
Fremskrittspartiet og Venstre mener ifølge NRK det er riktig å ta i bruk testen.
Les pressemeldingen her: Gir begrenset godkjenning av blodprøve som fosterdiagnostikk
Kilder: Bioteknologirådet, NRK
0 Kommentarer