– Dropp parfyme, sykepleiere!
Ikke bare pasientene, men kollegene deres blir plaget.
Parfyme er for mange identitet, velvære, pynt. Men også pest og plage.
– 1 av 5 plages av andres parfymebruk, opplyser Anna Bistrup, sykepleier og helsefaglig rådgiver i Norges Astma- og allergiforbund (NAAF).
– Og det er befolkningen som helhet. På sykehus og institusjoner, der folk er syke, er nok tallet enda høyere.
Lite bevissthet
Parfyme kan være plagsomt for de med allergi, astma, KOLS og andre lungesykdommer. De kan få forverret både sykdom og symptomer. Men også pasienter med andre typer sykdommer kan reagere på parfyme, for eksempel kreftpasienter som er kvalme etter cellegift eller postoperative pasienter.
Derfor oppfordrer NAAF alle typer helsepersonell å droppe parfyme og parfymerte kroppspleieprodukter når de er på jobb. I uke 45 har de kampanje for et parfymefritt helsepersonell. Noe Anna Bistrup mener burde være en selvfølge.
– De aller fleste helseforetakene har dette i uniformsreglementet, men det er det lite oppmerksomhet rundt, sier Anna Bistrup.
– For mange, som må gå i uniform, droppe smykker og sette opp håret, er nok parfyme en måte å pynte seg på. Men når man velger et yrke som sykepleier, bør man ha et reflektert forhold til at bruken kan være til sjenanse for andre.
Vil ha det parfymefritt i nord
Finnmarkssykehuset jobber aktivt for å være parfymefritt. Der er nei til parfyme nedfelt i uniformsreglementet og det blir informert om i oppslag rundt på sykehusene. Hygienesykepleier Nina Alette Wikan i Kirkenes kan fortelle at parfymebruken har holdt seg stabilt lav en lang periode.
Det samme er ikke helt tilfelle i Hammerfest.
– Vi er ikke et parfymefritt sykehus, selv om vi ønsker det, sier Hege Lundmark, hygienesykepleier og selv allergisk mot parfyme.
– Jeg møter blandete reaksjoner når jeg forteller om allergien. Noen mener det ikke kan være så nøye. At de har tatt på seg litt parfyme til morgenen, men at det ikke kan være så alvorlig. Det er synd det er så liten forståelse blant utdannet helsepersonell, sier hun.
Forbud i sør
Sørlandet sykehus vedtok i vår å forby parfyme. Forslaget om vedtak kom for tre år siden, men ingenting skjedde. Til Fædrelandsvennen i mai lovet direktør Jan-Roger Olsen å iverksette forbudet. Der har han støtte hos Bjørg Synøve Nikolaisen, foretakstillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund.
– Det er viktig å huske på at det ikke bare er parfyme andre mennesker kan reagere på, men også etterbarberingsvann, understreker hun.
Nikolaisen tror det har vært for liten oppmerksomhet om at pasienter kan plages av parfyme og andre lukter fra helsepersonell.
– Men når vi snakker om det, har de forståelse for at lukt kan være problematisk.
Hun er glad for at sykehuset setter ned forbud.
– Det gjør det lettere å ta opp, mener hun
Skal ikke lukte vondt
Anna Bistrup i NAAF viser til at det fins produkter som ikke inneholder parfyme. For eksempel deodoranter.
– Og det å droppe parfyme er ikke bare bra for pasienten, men også helsepersonellet. Flere og flere får kontaktallergi, og armhuler er særlig sårbare. Særlig når mange barberer seg og derfor får små sår i huden.
Duften av kolleger
Hun minner også om at det ikke bare er pasienter på sykehus som er plaget av parfymelukt. Mange henvendelser kommer fra brukere av hjemmesykepleie.
Mer overraskende er henvendelser fra sykepleiere selv.
– Jeg sto på stand på Sykepleierkongressen tidligere i høst, og da var det mange sykepleiere som sa de var plaget av kollegers parfymebruk. Det perspektivet var nytt for meg, sier Anna Bistrup.
1 Kommentarer
Tror det må innføres totalforbud mot parfyme. Hjemmesykepleieren som var innom min far forleden hadde dynket seg i parfyme og lukta satt i huset en god stund etterpå. Parfyme kan man bruke på fest eller ellers privat, men i jobbsammenheng bør det unngås.