fbpx Skal utdanne sykepleiere til kirurger Hopp til hovedinnhold

Skal utdanne sykepleiere til kirurger

Bildet viser Monica Sailer.

Monica Sailer er kirurg på Ahus. Nå skal hun lære sykepleiere å operere brokk og utføre keisersnitt. 

Ortopedkirurg Monica Sailer (46) har reist til Sierra Leone i Afrika for å lære sykepleiere opp til å bli kirurger. Det gjør hun for CapaCare, som har som mål å videreutdanne 30 leger eller legeassistenter i kirurgi innen 2017.

Capacare har hovedkontor i Trondheim. Sykehuset der – St. Olavs Hospital – er vennskapssykehus med Masanga-sykehuset, der undervisningen skal foregå.

Sykepleien snakket med Sailer før hun dro.


Jobber gratis

– Du skal utdanne kirurger i Sierra Leone?

– Ja, jeg reiser i november. FN betaler flybilletten, men jeg jobber gratis for CapaCare mens jeg har overlegepermisjon. Først to uker, og så en måned etter nyttår. 

– Kirurger er mangelvare der?

– Før ebolaepidemien hadde Sierra Leone 12 ­kirurger. Nå er det ni, i et land med 5 millioner innbyggere. Behovet er skrikende. I hovedstaden Freetown er det én kirurg som kan ortopedi. Han drukner i pasienter.


Vil redde flest mulig liv

– Dere vil ta for dere av sykepleierne?

– De er nærliggende å lære opp, siden de har tre­årig medisinsk bakgrunn. Og det fins nesten ­ingen andre å ta av.

– Trengs ikke sykepleierne som sykepleiere?

– Jo, klart. Men for å redde flest mulig liv, er det bra at de lærer å gjøre inngrep. Det er fint at de kan mer enn å utøve sykepleie. Det som tar mest liv, er trafikkulykker, ikke malaria. Men det trengs selvfølgelig også flere sykepleiere. De mangler jo alt i Sierra Leone.


Skal lære å ta keisersnitt

– Hva skal de lære?

– Å utføre akutt kirurgi: Bløtdelskirurgi,­ gynekologi og ortopedi. De skal bli allroundere. De skal kunne operere brokk og utføre keisersnitt. Ellers blir det viktig­ å redde folks armer og bein, som ofte amputeres.

– Hvordan det?

– I borgerkrigen, som tok slutt i 2002, kappet soldatene av folks armer og bein. Å være uten, er en katastrofe for dem og et stigma. De blir utstøtt av sine, for de kan ikke gjøre nytte for seg, de fleste lever av jordbruk og gruvearbeid. Mange andre amputasjoner kunne også vært unngått.


Mange må amputere

– Hvordan kan man unngå amputasjoner?

– Hvis folk blir skadd, henvender de seg ofte til en lokal medisinmann i stedet for lege. De kommer ofte for seint til sykehus. Mange dør derfor av ­infeksjon, eller de må amputere.

– Sierra Leone er et fattig land?

– Ja, helseindikatorene er blant de verste i verden.­ Forventet levealder er 48 år. Siste ebolautbrudd var bare for en drøy måned siden. Man må stadig sette sykehuset i karantene. 


Reiser med anestesisykepleier

– Hva er CapaCare?

– En forening for opplæring av medisinsk fag­personell i områder som mangler slikt personell.

– Har du vært i Sierra Leone før?

– Nei, det er første gang på et sånt oppdrag noe sted. Jeg reiser med en anestesisykepleier, vi to er teamet. Vi tenker enkelt: De kan lære ekstern fiksasjon. Kunne legge bein i strekk.


–  Jeg er trønder!

– Kjenner du sykepleieren?

– Ikke ennå. Han heter Kyrre, og jeg skal møte­ ham i Brussel på vei til Sierra Leone. Jeg ­jobber på Ahus, han på St. Olavs Hospital. Det var ingen ortopeder der som kunne dra. Men jeg er jo trønder!

– Hva skal sykepleier Kyrre gjøre?

– Legge folk i narkose. Undervise i anestesisykepleie. Dette er kjempe­spennende. Opplæring i hygiene er også viktig. Men ofte har de ikke tilgang på vann og såpe.

Les også: Hjem fra Sierra Leone







Det er fint at sykepleierne kan mer enn å utøve sykepleie.
Monica Sailer, ortopedkirurg

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse