fbpx Åpnet tilsyn mot helsesøster Hopp til hovedinnhold

Åpnet tilsyn mot helsesøster

Fylkeslegen i Troms vil finne ut om det er greit å bruke profesjonstitler på nettsted som råder homofil ungdom til å leve alene.

Guttogjente.no svarer på spørsmål om blant annet seksualitet ut fra et kristent livssyn. Flere unge homofile og bifile er blitt frarådet å leve ut sin legning. I nettstedets fagråd sitter det fem personer, tre med titler som helsepersonell.

Nå har fylkeslegen i Troms opprettet tilsynssak mot to av dem, en helsesøster og en lege bosatt i Tromsø. Helsesøsteren har en lederstilling her.

– De bruker sine yrkestitler og derfor ønsker vi en avklaring om deres rolle som helsepersonell i fagrådet, sier fylkeslege Svein Steinert.

Prinsipp

«Vi tror det er bedre å leve alene, enn å gå inn et homoseksuelt forhold», er hva guttogjente.no har skrevet til en 17 år gammel bifil gutt. Han forteller at han er i et homofilt forhold og er lykkeligere enn han noen gang har vært.

Dette er ett eksempel på svar til unge som har forelsket seg i en av samme kjønn.

Det er ikke de som sitter i fagrådet som svarer på spørsmål, men de kvalitetssikrer dem. Vanligvis går en i fagrådet gjennom et svar før det publiseres. Å ha helsepersonell i fagrådet har vært viktig for eksempel ved spørsmål om hormonell prevensjon.

Men styreleder i Human-Etisk Forbund, Tom Hedalen, mener alle svarene på nettsiden får en helsefaglig innpakning fordi det sitter helsepersonell i rådet. Han forstår det som at rådene gis med utgangspunkt i profesjon.

– Vi ser dette som en prinsipiell sak og vil vite hvor grensene går mellom ytringsfrihet, religionsfrihet og rollen som helsepersonell, sier han.

Derfor har Human-Etisk Forbund bedt Helsetilsynet og Fylkeslegen i Troms gå gjennom nettstedet.

– Neppe så naive

Fylkeslegen i Oslo og Akershus, Petter Schou, sa til VG tidligere i høst at han tror neppe ungdom er så naive at de tror de får objektive og faglig nøytrale råd når de spør en kristen nettside om homofil sex. Han mente medlemmene i fagrådet med fordel kunne droppet yrkestitlene, men hadde ingen planer om å gå inn i det «dette grenselandet mellom tro og fag».

Fylkesmannen i Troms, Svein Steinert sier han valgte å opprette tilsyn fordi to av de tre som er helsepersonell jobber i fylket.

Sykepleieren i fagrådet bor i et annet fylke. Human-Etisk Forbund har ikke bedt Fylkeslegen her se på hennes rolle.

– For oss handler dette om prinsipper, ikke personer, derfor har vi heller ikke tenkt å gjøre det, sier styreleder Tom Hedalen.

Endret teksten

Etter at Fylkeslegen i Troms åpnet tilsynssak, er teksten om fagrådet på guttogjente.no endret. Det står fremdeles at fagrådet kvalitetssikrer innholdet, men ikke at det også godkjenner det, slik det sto før.

For Tom Hedalen i Human-Etisk Forbund endrer ikke det saken.

– Det er positivt at de tar kritikken inn over seg, men de går ikke langt nok så lenge de bruker medisinske profesjonstitler, sier han.

Fylkeslege Svein Steinert har registrert at teksten er endret og vil ta det med i behandlingen av saken.

– Har vært tydelig

Espen Ottosen, teolog, medlem i fagrådet og informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband mener guttogjente.no hele tiden har vært tydelig på at det ikke gis helsefaglig veiledning i etiske spørsmål.

– All vår veiledning, om den handler om selvbilde, onani, pornografi, homofili, websex eller helt andre ting, springer ut av en klassisk kristen tenkning, sier han.

– Vi vet at noen av våre synspunkter er kontroversielle, men synes samtidig det må kunne aksepteres at vi gir en kristen fundert veiledning til de som søker dette.

– Kan være skadelig

Ingun Wik, helsesøster ved helsestasjonen for homofil, lesbisk, bifil og transungdom i Oslo, peker på at helsepersonell har mye makt, enten de vil eller ikke.

– Vi skal ha en faglig begrunnelse for vår praksis. Det å få slike råd av helsepersonell i en sårbar fase av livet kan være veldig skadelig, sier hun.

– Å bruke yrkestittelen slik de gjør, mener jeg er feil. Som privatpersoner må de få mene hva de vil, men de kan ikke uttale seg sånn på vegne av helsevesenet.

Vanskelig

Kristin Sofie Waldum, leder for Landsgruppen av helsesøstre, sier en prinsipiell vurdering er viktig for å ivareta begge parter.

– Saker som er i rommet mellom ytringsfrihet og rollen som helsepersonell er vanskelige. Derfor er det viktig med en uavhengig vurdering og viktig at ingen enkeltpersoner forhåndsdømmes, mener hun.

Fylkeslege Svein Steinert sier saken er uvanlig.

– Vi har ingen lignende saker som handler om fagråd og nettsteder og derfor er det interessant å få en grenseoppgang.

Han har bedt helsesøsteren og legen om svar på hvilken rolle de har med frist 18. desember. Konklusjon vil komme etter nyttår.

Helsesøsteren ønsker ikke å kommentere saken før tilsynssaken er ferdig vurdert.

En prinsipiell vurdering er viktig for å ivareta begge parter.
Kristin Sofie Waldum

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse