– Pass på tekoppen
En liten kopp med varm drikke kan gjøre store skader på små barn. Nå reiser sykepleierne på Ullevål ut for å forebygge.
Hittil i år har barnekirurgen på Oslo universitetssykehus Ullevål behandlet 66 barn med brannskader. De fleste skyldes skålding.
– Veldig ofte har barna veltet en kopp med kaffe eller te, sier ledende spesialsykepleier Inger-Lise Bråtelund.
Hun leder prosjektet "Forebygging av brannskader hos barn". Hun samarbeider med Lærings- og mestringssenteret for barn om å nå ut til foreldre og helsepersonell. Sammen har de fått midler av Helsedirektoratet til å spre kunnskap om hvordan slike skader kan unngås.
Langvarig behandling
De fleste barna med skåldingsskader er mellom ett og to år.
– Det er gjerne når de begynner å bevege seg at ulykken skjer, erfarer Bråtelund.
For barn, med små kropper og tynn hud, kan innholdet i en tekopp lage store skader. Typisk er dype brannskader i ansiktet, på halsen, bryst og mage.
Skadene krever sykehusinnleggelse, noen ganger intensivbehandling, og mange barn må i narkose for å få stelt sårene. Noen må også transplantere hud.
– Foreldrene blir veldig sjokkerte over hvor dårlige barna kan bli, og strever med enorm skyldfølelse, sier Bråtelund.
Akkurat nå ligger det fem små barn med skåldingsskader på Ullevål.
– Vi tenker at vi må bidra til at slike ulykker ikke skjer.
Informerer helsesøstre
I vår arrangerte barnekirurgen fagdag for helsesøstre. De ønsket at sykepleiere fra barnekirurgen skulle komme ut til dem og informere. Bråtelund regner med å kunne tilby å komme fra april.
– Men er ikke dette noe helsesøstre kan?
– Jo, men jeg tror heller ikke de er klar over hvor stor skade varm te eller kaffe kan lage. Kanskje har det kommet litt i skyggen av alt det andre de må gjøre.
Bråtelund presiserer at hensikten ikke er å løfte pekefingeren.
– Å sette fra seg en tekopp der små fingre kan komme til, er fort gjort. Plutselig skjer det noe, og man glemmer at koppen står der den står.
Tipsene for å forebygge er enkle.
– Plasser kopper med varm drikke utenfor rekkevidde, ikke drikk noe varmt under amming og la være å bruke duk på bordet, sier Inger-Lise Bråtelund.
0 Kommentarer