Budsjettene skal holdes
Helseministeren varslet etter et ekstraordinært foretaksmøte fredag, 300 millioner til nytt akuttmottak ved OUS. Men: Budsjettene skal holdes, og bemanningen ned.
Helseminister Anne-Grete Strøm Erichsen holdt fredag morgen ekstraordinært foretaksmøte med Helse Sør-Øst.
Underskuddet ved Oslo Universitetssykehus ligger nå an til å bli på over en milliard kroner, og sykehuset bruker daglig over en million kroner mer enn de har budsjett for.
Beskjeden fra helseministeren var klar: Hovedstadsprosessen skal gjennomføres etter planene fra 2008. Budsjettene skal holdes, bemanningen skal ned. Pasientsikkerhet og kvalitet skal ikke trues.
- Hva skjer om de ikke klarer det?
- Det er en forutsetning at de skal klare det, sier Strøm-Erichsen.
- Ja, men hva om de ikke får det til?
- Det er som sagt en forutsetning.
Akuttmottak
Strøm-Erichsen varslet i møtet med pressen etter det ekstraordinære foretaksmøtet at det vil komme en bevilgning på 300 millioner kroner over statsbudsjettet i 2012. Pengene skal gå til bygging av nytt akuttmottak ved Ullevål.
- Er de 300 millionene helseministeren lovet i dag nye penger, eller det de samme pengene som ble lovet av Helse Sør-Øst-direktør Bente Mikkelsen i juli?
- Det er de samme pengene. Forskjellen er at i juli garanterte Helse Sør-Øst for at OUS skulle få pengene, nå kommer pengene over statsbudsjettet, sier statssekretær i helsedepartementet, Robin Koss.
Ikke mer til omstilling nå Støm-Erichsen hadde ingen penger til omstilling. - OUS har allerede fått over en milliard i omstillingsmidler, var Strøm-Erichsens kommentar.
Helseministeren synes hovedstadsprosessen går for sakte, og at budsjettoverskridelsene er for store. - Når vi ser på tallene, er det svært mye av planene som ikke er gjennomført. Det er belastende for de ansatte, sier hun. Hun mener ledelsen ved Oslo universitetssykehus (OUS) og styret i Helse Sør-Øst vil klare å få dette til ved å få en god dialog med de ansatte.
Andre får det til - Hva har styreleder i Helse Sør-Øst, Frode Alhaug, sagt til deg på møtet i dag for å forsikre om at styret vil klare å holde budsjettene? - Dette er et langt omstillingsarbeid som startet i 2007. Å få dette til er krevende. Det må gjøres gjennom god dialog med de ansatte og styret dag for dag. Andre sykehus får til dette, OUS bør også klare det, svarer Strøm-Erichsen. - OUS er nordens største sykehus. Krever det spesielle tiltak? - Alle kan si de er spesielle. Omstillingen har vært planlagt lenge. Andre sykehus får dette til, sier hun.
Helseministeren understrekte flere ganger at det er viktig med god dialog mellom ledelse og ansatte. Tillitsvalgte ved OUS har de siste dagene gått ut og varslet at de ikke har tillit til styret i Helse Sør-Øst. De mener sparekravene i omstillingsprosessen truer pasientsikkerheten. - Hvordan mener du de skal få til en god dialog? - Helse Sør-Øst har ansvaret for hele regionen. Dette er et stort ansvar som ledelelsen og styret ved OUS må følge opp, sier hun. Les OUS' egen utredning om akuttmottak på Ullevål
Planene for samlokalisering av OUS på de to hovedlokalisasjonene Ullevål sykehus og Rikshospitalet, er beregnet å koste 1,5 milliarder kroner. Planen innkluderer et nytt akuttbygg på Ullevål sykehus. I tillegg kommer en rekke andre små og store samlokaliseringsprosjekter. OUS er fornøyd med at de nå får 300 millioner kroner i lån i neste års statsbudsjett, og at det sannsynligvis bevilges tilsvarende lån på 450 millioner kroner for 2013. - Nå kan vi arbeide videre med å samlokalisere i Oslo universitetssykehus, sier Jan Eirik Thoresen, konstituert administrerende direktør på OUS sine nettsider. Les hva OUS sier etter det ekstraordinære foretaksmøtet.
Lånene utgjør halvparten av sykehusets beregnede kostnader. Helse Sør-Øst RHF har sagt at de vil bidra med regionale lån til den resterende finansieringen. I den grad Oslo universitetssykehus har midler fra salg av eiendom, vil dette også inngå i den samlede finansieringen. Les:protokoll foretaksmøte.pdf |
0 Kommentarer